Kycklinggryta – allt i ett
Publicerat:
2016-03-30Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Kycklinggryta
- 1stgul lök
- 4stvitlöksklyftor, skalade
- 140gbacon
- 1stlagerblad
- 1-2mskolivolja till stekning
- 600gsötpotatis
- 200gskogschampinjoner
- 4stkycklingklubbor (gärna majskyckling)
- 2½dlrödvin
- 2mskkoncentrerad kycklingfond
- 2burk(ar)burkar körsbärstomater (400 g styck)
- 1tsksalt
- 1krmnymalen svartpeppar
- 10-15ststora svarta oliver
- ett par kvistar färsk rosmarin
Servering
- grovhackad rucola
- lantbröd
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Skala löken och klyfta den. Skölj och ansa purjon, skär i centimeterstora bitar. Skiva vitlöken fint, strimla bacon, plocka rosmarinbladen och finhacka dem.
2. Sätt en stor ugnsfast gryta på spisen på medelvärme. Fräs rosmarin och bacon i oljan ett par minuter, tillsätt vitlök, lök och purjo och lagerblad. Fräs några minuter under omrörning, utan att det tar för mycket färg.
3. Skala sötpotatisen och skär i munsbitar, ansa och dela champinjonerna. Lägg allt i grytan. Ta bort skinnet från kycklingen och tillsätt den, häll i vinet och kycklingfonden och låt koka ihop lite grann.
4. Tillsätt tomaterna och mosa dem lätt. Skölj ur burkarna med ca 1 dl vatten i varje och häll i grytan. Tillsätt salt och peppar, blanda om allt med en slev och lägg i oliverna (kärna ur om du vill). Värm på tills grytan sjuder sakta. Ställ den sedan i ugnen, utan lock, 75-90 min tills såsen tjocknat och kycklingköttet nästan faller av benet.
5. Smaka av och servera gärna i djupa tallrikar med gott bröd och lite rucola strödd över.