Lättlagad rödvinssås

Lammracks med örter och pistagenötter.

    Publicerat:

    Tillagningstid:

    Rödvinssås med grönsaker som kokat i såsen innan den mixas.

    Ingredienser

    • 1
      gul lök, grovhackad
    • 1
      morot, skivad
    • 2msk
      smör
    • 1msk
      tomatpuré
    • 3msk
      rårörsocker
    • ¾dl
      balsamvinäger
    • 4 ½dl
      rött vin
    • 3msk
      koncentrerad kalvfond
    • 1 ½dl
      soja
    • 4 ½dl
      vatten
    • 1-2tsk
      majsstärkelse
    • salt och peppar

    Så lagar du

    Ger ca 3 dl sås.

    1. Fräs lök och morot i smöret i en kastrull ca 3 minuter utan att det får färg.
    2. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare 1 minut.
    3. Strö över rårörsocker och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinäger, låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
    4. Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår ca 15 minuter.
    5. Tillsätt kalvfond, soja och vatten. Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår.
    6. Mixa och sila av såsen.

    Dela det här receptet med dina vänner!