Ljuvlig päron- och chèvrepaj med rostade valnötter

Ljuvlig päron- och chèvrepaj med rostade valnötter

Publicerat:

Tillagningstid:

I gränslandet mellan dessert och varmrätt hittar vi den här lyxiga pajen.

Ingredienser

6 - 8portioner

Pajdeg

  • 2 dl
    vetemjöl
  • 1,5 dl
    dinkelmjöl
  • 1/2 dl
    sesamfrön, rostade i torr stekpanna
  • 75g
    kallt smör, i bitar
  • ½tsk
    salt
  • 1dl
    crème fraiche
  • 1msk
    kallt vatten

Fyllning

  • 2st
    röda lökar, strimlade
  • 3st
    ägg
  • 1dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • 2st
    päron av fast sort
  • 1st
    ekologisk citron
  • 150 g
    vit getost (chèvre), smulad
  • 2dl
    valnötter
  • smör till stekning

Topping

  • 1påse(ar)
    rucola
  • 2msk
    honung eller balsamicosirap

Så lagar du

1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg.

2. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga med en gaffel och ställ i kylen minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200º.  Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.

3. Låt svalna och förbered fyllningen under tiden: Stek löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Sätt ugnen på 200º. Riv citronskalet. Skiva päron i ca 1 cm tjocka skivor på längden, pressa citron över.

4. Lägg lök, ost, päron och citronskal i pajskalet. Strö på nötter och häll på äggstanning. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, till ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

Tips: Mixa ner 1 tsk rostad kummin i pajdegen.

Dela det här receptet med dina vänner!