Ljuvlig päron- och chèvrepaj med rostade valnötter
Publicerat:
2013-03-15Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Pajdeg
- 2 dlvetemjöl
- 1,5 dldinkelmjöl
- 1/2 dlsesamfrön, rostade i torr stekpanna
- 75gkallt smör, i bitar
- ½tsksalt
- 1dlcrème fraiche
- 1mskkallt vatten
Fyllning
- 2ströda lökar, strimlade
- 3stägg
- 1dlmjölk
- 1dlgrädde
- 2stpäron av fast sort
- 1stekologisk citron
- 150 gvit getost (chèvre), smulad
- 2dlvalnötter
- smör till stekning
Topping
- 1påse(ar)rucola
- 2mskhonung eller balsamicosirap
Så lagar du
1. Mixa mjöl, sesamfrö, smör och salt med kniven i matberedare till det är jämnt fördelat. Tillsätt crème fraiche och vatten, mixa hastigt ihop till en deg.
2. Knåda ihop degen på bakbordet. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga med en gaffel och ställ i kylen minst 15 minuter. Sätt ugnen på 200º. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
3. Låt svalna och förbered fyllningen under tiden: Stek löken mjuk i smör, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Sätt ugnen på 200º. Riv citronskalet. Skiva päron i ca 1 cm tjocka skivor på längden, pressa citron över.
4. Lägg lök, ost, päron och citronskal i pajskalet. Strö på nötter och häll på äggstanning. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter, till ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.
Tips: Mixa ner 1 tsk rostad kummin i pajdegen.