Lobster rolls (hummerrullar)

Lobster rolls.

Publicerat:

Tillagningstid:

När gatumaten kommer in på finkrogen handlar det om riktigt bra råvaror paketerade på ett mindre lyxigt vis. Det här är en amerikansk klassiker från New England som serverades första gången redan i slutet av 20-talet. I receptet ingår löjrom för att göra det lite mer lyxigt men det går också bra att hoppa över det. Bakar du eget bröd tar receptet längre tid på grund av jäsning.

Ingredienser

4portioner

Lobster rolls

  • 1st
    kokt hummer
  • 2-3msk
    chilimajonäs (se recept)
  • 1st
    citron, saften
  • 2msk
    finhackad bladpersilja
  • 2st
    salladslökar
  • 1dl
    finhackad krispsallad
  • 4 st
    bröd (baka gärna egna, se recept)
  • 1msk
    smör
  • 2msk
    löjrom

Chilimajonäs

  • 1st
    röd chili
  • 1st
    ägg
  • 1/2msk
    vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk
    salt
  • 2 1/2dl
    olja

Bröd

  • 1/2 paket
    jäst (25g)
  • 50g
    smör
  • 2 1/2 dl
    mjölk
  • 1/2dl
    socker
  • 1st
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • 150g
    kokt potatis
  • 10-12dl
    vetemjöl
  • 1st
    ägg och sesamfrön till penslingen

Så lagar du

Lobster rolls

1. Ta ut allt kött ur hummern och skär i tärningar.

2. Hacka persilja och salladslökar fint.

3. Blanda ihop alla ingredienser till en krämig, inte allt för lös röra.

4. Stek bröden i smör. Lägg på hummerröran och toppa med extra finhackad persilja och löjrom. Servera med fina chips vid sidan om.

Chilimajonäs

Receptet finns också här.

1. Se till att alla ingredienser är rumstemperade!

2. Kärna ur och finhacka chilin.

3. Blanda ägg, chili, vinäger och salt i en matberedare eller mixer.

4. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Mixa tills du har en tjock sås

Bröd

Receptet finns också här.

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret på låg värme och häll i mjölken. Låt svalna.

2. Rör ut jästen i litet av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, ägg och lite salt.

3. Pressa eller mosa potatisen och blanda ner den i bunken. Rör om ordentligt.

4. Blanda ner lite mjöl i taget tills du har en smidig deg. Knåda degen för hand i minst 10 minuter eller i en degblandare. Täck över med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa i 1 1/2 timme.

5. Dela degen i mindre bitar och rulla varje bit till en jämn boll. Lägg på en plåt, platta till lite med handen och låt bullarna jäsa i ytterligare 45 minuter.

6. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Sätt in bullarna i ugnen och sänk värmen till 150 grader.

8. Grädda i 8 - 10 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på undersidan.

Dela det här receptet med dina vänner!