Lussekatter
Publicerat:
2015-11-30Tillagningstid:
Ingredienser
Saffransdeg
- 500gmjölk
- 1gsaffran (2 paket)
- 1000gvetemjöl special
- 50gjäst
- 200gosaltat smör
- 200gvit sirap
- 11gsalt
Äggstrykning
- 1stägg
- 2mskkallt vatten
- 1stknivsudd salt
Så lagar du
Dag 1
1. Häll saffranen i mjölken och koka upp blandningen.
2. Låt saffransmjölken svalna och häll över den i en bunke med tätsittande lock och ställ den i kylen.
Dag 2
1. Värm mjölken och saffranen till ca 30 grader. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.
2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min.
3. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet ”jäsa” i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.
4. Tillsätt resterande mjöl och allt smör och den vita sirapen. Knåda i maskin ca 12-15 minuter.
5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.
6. Rulla bullarna runda i önskad storlek och låt dem vila i ca 3-4 minuter.
7. Om du vill ha russin i bröden så lägg dem i kallt vatten ca 20 minuter sila sedan bort vattnet detta gör att russinen inte blir hårda under bakningen.
8. Forma dina saffransbröd till önskad form och sätt dem på en bakplåt som du täckt med bakpapper eller silikon duk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med saffransbröden. Nu har du byggt ditt eget jässkåp.
9. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.
10. Sätt ugnen på 250 grader (gärna varmluft). När ugnen kommit upp i temperatur så grädda snabbt av bullarna tills de får en bra färg, 3-8 minuter beroende på ugn och hur tätt lussekatterna ligger på plåten.
11. Vispa ihop ingredienserna till äggstrykningen och pensla lussekatterna direkt när de kommer ut ur ugnen. Ställ direkt av bullarna från plåten genom att dra i pappret, detta för att bullarna inte ska eftergräddas på den varma plåten, bränn dig inte.
12. Servera och njut av nybakta lussekatter.