Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk
Publicerat:
2012-11-19Ingredienser
2portioner
- 500gsidfläsk
- 1-2 stsalladslökar
- 5cmingefära
- 1dlljus soja
- 2mskkinesiskt risvin eller torr sherry
- 4tsksocker
- 2tsksichuanpeppar
- 2-3ststjärnanis
- 1stmuskotnöt
- 1stkanelstång
- 3stlagerblad
- 1tskkryddnejlikor
Så lagar du
Skär sidfläsket i 3x3 centimeter stora kuber. Behåll fettet och svålen, det förbättrar smaken. Gillar du inte dessa delar så kan du ta bort dem på tallriken, eller strax före servering.
Hacka salladslöken och skär ingefäran i ett par millimeter tjocka skivor. Skala inte ingefäran, skalet innehåller mycket smak.
Lägg köttet i en wok eller en vid kastrull och fyll upp med vatten så att det täcks. Koka upp och skumma av.
Tillsätt samtliga ingredienser men spara lite salladslök, sänk temperaturen och låt sjuda i knappt en timme, eller tills köttet blivit mört.
Avlägsna kryddorna och släng dem.
Höj temperaturen och reducera vätskan tills det bara återstår en trögflytande sås, men se upp så att köttet eller såsen inte bränner fast.
Lägg upp på fat och garnera med hackad salladslök.
Fredrik om receptet:
Oavsett vad man tycker om den gamle diktatorn, så kan man
iallafall gilla hans val av favoriträtt.”När alla kan äta rödkokt sidfläsk, då
har kommunismen lyckats” lär han till och med ha sagt. När Mao Zedongs
personlige kock, Dong Linfa lagade sin variant hoppade han över stjärnanis,
eftersom det enligt honom är norra Kinas stil. Jag har alltid bara ätit rödkokt
sidfläsk med stjärnanis, och föredrar denna smak. Välj själva. Vill ni laga
bloggaren Purple Crystals moderna variant, så byt ut sockret mot en burk
fruktsoda eller liknande läsk.