Midsommartårta med jordgubbar och vit choklad
Publicerat:
2016-05-02Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 15portioner
Botten
- 300gchokladkakor (chocolate chip cookies)
- 50gsmör, smält och något avsvalnat
Fyllning
- 250gvit choklad
- 3dlvispgrädde
- 500gnaturell färskost
- 1stvaniljstång, de urskrapade fröna
- 2dlsmetana eller rysk yoghurt
- 2stekologiska citroner, det gula av skalet, rivet
- 1 ½dllemon curd
Garnityr
- 100gvit choklad, grovt riven
- 1ask(ar)färska jordgubbar
- 2dlvispgrädde (valfritt)
- citronmeliss eller basilika
Så lagar du
Med det här receptet får du ca 12-15 bitar beroende på hur många du gör. Kom ihåg att tårtan måste stå i kyl i minst 4 timmar innan servering.
1. Mixa kakor och smör i matberedare, tryck ut ett jämnt lager i en springform ca 26 cm. Ställ i kyl.
2. Smält choklad i mikro eller vattenbad, låt svalna något.
3. Rör grädde, färskost, vanilj, smetana och citronskal smidigt tills det börjar tjockna. Rör ned vit choklad och lemon curd. Häll smeten i formen, jämna till. Ställ i kyl minst 4 timmar eller över natten. Plasta tårtan när den stelnat, så att den inte får smak av något annat i kylen. Hit kan du förbereda.
4. När tårtan står i kylen rostar du vit choklad till garnering: sätt ugnen på 175°, hacka chokladen och strö ut på bakpappersklädd plåt. Rosta gyllene mitt i ugnen, det tar cirka 5 minuter. Låt svalna.
5. Innan servering: Garnera tårtan med färska jordgubbar, rostad vit choklad och citronmeliss.
Tips: Smaksätt smeten med en matsked limoncello eller annan citruslikör.
Frysning? Tårtan går att frysa innan garnering, men bör då serveras halvtinad för bästa resultat.