Midsommartårta med jordgubbar och vit choklad

tårta

Publicerat:

Tillagningstid:

Enkel moussetårta som går bra att förbereda i god tid. Jordgubbar och vit choklad är en extra härlig och riktig somrig smakkombination. Perfekt tårta till vårens och sommarens kalas.

Ingredienser

12 - 15portioner

Botten

  • 300g
    chokladkakor (chocolate chip cookies)
  • 50g
    smör, smält och något avsvalnat

Fyllning

  • 250g
    vit choklad
  • 3dl
    vispgrädde
  • 500g
    naturell färskost
  • 1st
    vaniljstång, de urskrapade fröna
  • 2dl
    smetana eller rysk yoghurt
  • 2st
    ekologiska citroner, det gula av skalet, rivet
  • 1 ½dl
    lemon curd

Garnityr

  • 100g
    vit choklad, grovt riven
  • 1ask(ar)
    färska jordgubbar
  • 2dl
    vispgrädde (valfritt)
  • citronmeliss eller basilika

Så lagar du

Med det här receptet får du ca 12-15 bitar beroende på hur många du gör. Kom ihåg att tårtan måste stå i kyl i minst 4 timmar innan servering.

1. Mixa kakor och smör i matberedare, tryck ut ett jämnt lager i en springform ca 26 cm. Ställ i kyl.

2. Smält choklad i mikro eller vattenbad, låt svalna något.

3. Rör grädde, färskost, vanilj, smetana och citronskal smidigt tills det börjar tjockna. Rör ned vit choklad och lemon curd. Häll smeten i formen, jämna till. Ställ i kyl minst 4 timmar eller över natten. Plasta tårtan när den stelnat, så att den inte får smak av något annat i kylen. Hit kan du förbereda.

4. När tårtan står i kylen rostar du vit choklad till garnering: sätt ugnen på 175°, hacka chokladen och strö ut på bakpappersklädd plåt. Rosta gyllene mitt i ugnen, det tar cirka 5 minuter. Låt svalna.

5. Innan servering: Garnera tårtan med färska jordgubbar, rostad vit choklad och citronmeliss.

Tips: Smaksätt smeten med en matsked limoncello eller annan citruslikör.

Frysning? Tårtan går att frysa innan garnering, men bör då serveras halvtinad för bästa resultat.

Dela det här receptet med dina vänner!