Mörk chokladkaka mascarpone och rostad vit choklad
Publicerat:
2016-03-30Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Chokladkaka
- 200gsmör
- 200gmörk choklad, 70 %
- 4stägg
- 2dlsocker
- 2½dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 2dlgrovhackade hasselnötter
Mascarponecreme
- 2dlmascarpone
- 1dlmatyoghurt, 9-10 %
Topping
- 100gvit choklad
Så lagar du
Chokladkaka
1. Sätt ugnen på 200°. Smält smör och mörk choklad, bruten i bitar, på svag värme i en kastrull. Vispa ihop äggen med sockret, blanda vetemjöl och bakpulver och rör i. Rör sedan ner chokladblandningen försiktigt – det ska bara blanda sig. Tillsätt de hackade nötterna.
2. Klä en form, ca 22 x 28 cm, med bakplåtspapper och smörj väl. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 15-16 minuter, den ska gärna vara lite lös i mitten. Ta ut och låt kallna.
Mascarponecreme
3. Blanda mascarpone och yoghurt till en fast creme – rör inte för länge!
Rostad vit choklad
4. Sätt ugnen på 175°. Grovriv chokladen och bred ut den på bakpapperklädd plåt. Rosta den gyllenbrun mitt i ugnen 3-5 min, passa så den inte bränns. Ta ut, låt kallna och bryt i små bitar.
Servering
5. Skär bitar av kakan och arrangera på 4 tallrikar. Forma ägg av cremen med vattensköljda skedar och lägg ovanpå, strö rostad vit choklad över.
Tips! Det som blir över går bra att frysa.