Mörk chokladkaka mascarpone och rostad vit choklad

Mjuka chokladkakor på en tallrik, mascarponekräm i mitten.

Publicerat:

Tillagningstid:

En festlig dessert som går fint att förbereda, där smarrig kaka får skönt syrligt sällskap av en ostcreme och sötrostad vit choklad. Köp färdig chokladkaka eller baka själv!

Ingredienser

4portioner

Chokladkaka

  • 200g
    smör
  • 200g
    mörk choklad, 70 %
  • 4st
    ägg
  • 2dl
    socker
  • dl
    vetemjöl
  • 1tsk
    bakpulver
  • 2dl
    grovhackade hasselnötter

Mascarponecreme

  • 2dl
    mascarpone
  • 1dl
    matyoghurt, 9-10 %

Topping

  • 100g
    vit choklad

Så lagar du

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smör och mörk choklad, bruten i bitar, på svag värme i en kastrull. Vispa ihop äggen med sockret, blanda vetemjöl och bakpulver och rör i. Rör sedan ner chokladblandningen försiktigt – det ska bara blanda sig. Tillsätt de hackade nötterna.

2. Klä en form, ca 22 x 28 cm, med bakplåtspapper och smörj väl. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 15-16 minuter, den ska gärna vara lite lös i mitten. Ta ut och låt kallna.

Mascarponecreme

3. Blanda mascarpone och yoghurt till en fast creme – rör inte för länge!

Rostad vit choklad

4. Sätt ugnen på 175°. Grovriv chokladen och bred ut den på bakpapperklädd plåt. Rosta den gyllenbrun mitt i ugnen 3-5 min, passa så den inte bränns. Ta ut, låt kallna och bryt i små bitar.

Servering

5. Skär bitar av kakan och arrangera på 4 tallrikar. Forma ägg av cremen med vattensköljda skedar och lägg ovanpå, strö rostad vit choklad över.

Tips! Det som blir över går bra att frysa.

Dela det här receptet med dina vänner!