Morotssoppa med apelsin och rostade frön
Publicerat:
2016-03-09Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- ¾kgmorötter
- 1gul lök
- 2msksmör eller olja
- 1litervatten
- 2tärning(ar)hönsbuljong
- 1ekologisk apelsin
- ½dlsolrosfrön
- ½dlpumpafrön
- 2dlcrème fraiche
- ½tsksalt
Så lagar du
1. Skala morötterna och löken. Riv dem grovt.
2. Fräs lök och morötter i smöret cirka 10 minuter i en stor kastrull. Häll på vatten och hönsbuljongtärningar. Koka upp och låt sjuda under lock 10-15 minuter tills de är mjuka.
3. Tvätta apelsinen, finriv apelsinskalet och pressa ur apelsinsaften. Rosta solrosfröna och pumpafröna i en torr medelvarm stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.
4. Häll av men spara buljongen. Mixa grönsakerna i matberedare, med mixerstav eller i mixer och späd med buljongen. Fortsätt mixa till en slät soppa.
5. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraiche. Vispa samman och koka upp. Smaka av med salt och 3-4 msk pressad apelsin.
6. Servera soppan i glas eller små skålar. Toppa med rostade frön och lite apelsinskal.