Morotssoppa med apelsin och rostade frön

soppskål

Publicerat:

Tillagningstid:

Len, mild och fräsch soppa som får crunch av rostade frön och en spännande touch av apelsin. Som förrätt blir det 6 portioner.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • ¾kg
    morötter
  • 1
    gul lök
  • 2msk
    smör eller olja
  • 1liter
    vatten
  • 2tärning(ar)
    hönsbuljong
  • 1
    ekologisk apelsin
  • ½dl
    solrosfrön
  • ½dl
    pumpafrön
  • 2dl
    crème fraiche
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

1. Skala morötterna och löken. Riv dem grovt.

2. Fräs lök och morötter i smöret cirka 10 minuter i en stor kastrull. Häll på vatten och hönsbuljongtärningar. Koka upp och låt sjuda under lock 10-15 minuter tills de är mjuka.

3. Tvätta apelsinen, finriv apelsinskalet och pressa ur apelsinsaften. Rosta solrosfröna och pumpafröna i en torr medelvarm stekpanna. Passa noga så att de inte bränns.

4. Häll av men spara buljongen. Mixa grönsakerna i matberedare, med mixerstav eller i mixer och späd med buljongen. Fortsätt mixa till en slät soppa.

5. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraiche. Vispa samman och koka upp. Smaka av med salt och 3-4 msk pressad apelsin.

6. Servera soppan i glas eller små skålar. Toppa med rostade frön och lite apelsinskal.

Dela det här receptet med dina vänner!