Örtglaserad lammstek
Publicerat:
2013-03-27Tillagningstid:
Ingredienser
10 - 12portioner
- 1stlammstek på ben, 2,5-3,5 kg
- 2msksambal oelek
- svartpeppar, salt
- smör till stekning
- valfritt: 2 msk kryddblandning, t ex italiensk salladskrydda eller örtrub
Glaze
- 2dlfärdig glaze eller teriyakisås
- 2mskfransk senap
- 1stekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1ströd spansk peppar, skivad
- 2mskfärsk rosmarin, hackad
- ½dlfärsk timjan, hackad
Till servering
- dina favoritgrönsaker
- röd lök, strimlad
- tomatsalsa (finns bra färdiga på burk)
- tsatsiki (se nedan)
- hommos (se nedan)
- orientaliska bröd eller tortillas
- citronklyftor
Tsatsiki, 4 port
- 2stvitlöksklyftor, finrivna
- ½stgurka, tärnad
- 3dlturkisk yoghurt
- salt, vitpeppar
Hommos, 6 port
- 1 ½ dlkikärtor, kokta och sköljda
- 1stvitlöksklyfta
- ½dltahini (sesampasta)
- ½dlpressad citron
- 1dlvatten
- 2tsksalt
- olivolja
- sumak (valfritt)
Så lagar du
Lammstek
1. Sätt ugnen på 150 grader. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan.
2. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i minst 5 timmar, tills köttet lätt släpper från benet.
3. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze (se nedan).
4. När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Du kan med fördel förbereda allt dagen innan.
5. Låt steken svalna helt, plasta, ställ i kyl och värm försiktigt innan servering. Pensla gärna med extra glaze.
Glaze
1. Blanda samtliga ingredienser.
Tsatsiki
2. Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Hommos
1. Mixa samtliga ingredienser utom sumac och olja i 10 minuter matberedare. Ställ i kyl.
2. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked och ringla olja över. Strö på sumak.