Oxkind med potatispuré och syrade grönsaker
Publicerat:
2015-12-28Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Oxkind
- 2stoxkinder
- 40clrödvin
- 3stlagerblad
- 1kvist(ar)rosmarin
- 3kvist(ar)timjan
- 1literbuljong
- 1gul lök
- 2mskmaizena
Potatispuré
- 1kgmandelpotatis
- 150gsmör
- 2dlgrädde
- 1stänktryffelolja
- 1nypa(or)salt
- 1nypa(or)vitpeppar
Syrade grönsaker
- ¼blomkål
- 2stmorötter
- 10stcornichongurkor
- 1dlvitvinsvinäger
- 1dlsocker
- 2dlvatten
- 1msksenapsfrö
- 3stlagerblad
Så lagar du
Oxfilé i all ära men varför inte någon gång prova på en köttbit som är betydligt billigare och till och med snäppet bättre? Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.
Rödvinsbrässerad oxkind
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Koka upp rödvin och kryddor för att bli av med alkoholen och få rundare smak. Putsa oxkinderna, slå på rödvinet och låt marinera över natten.
3. Sautera köttet snabbt på hög värme i en stekpanna. Flytta köttet till en ugnsfast panna. Tillsätt buljong (använd gärna marinaden) och klyftad lök. Sjud under lock i ugnen minst 3 timmar.
4. Tag ut köttet och sila av buljongen. Red den lätt med maizena och smaka av.
Potatispuré
1. Skala och sjud potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.
2. Passera potatisen genom passör eller potatispress och vispa den med smör.
3. Värm grädden och tillsätt till potatisen. Smaka av med salt, tryffelolja och vitpeppar.
Lättsyrade grönsaker – pickles
1. Koka grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Koka upp vinäger, socker, senapsfrö och vatten.
2. Varva grönsakerna i en glasburk, slå över lagen och ställ kallt.