Oxkind med potatispuré och syrade grönsaker

kött och potatispuré på tallrik, grönsaker i bakgrunden

Publicerat:

Tillagningstid:

Rödvinsbrässerad oxkind blir härligt mör. Börja kvällen innan med att marinera köttet. Middagen kompletteras med passerad mandelpotatis, och hemmagjorda pickles ger en fräsch färgklick.

Ingredienser

4portioner

Oxkind

  • 2st
    oxkinder
  • 40cl
    rödvin
  • 3st
    lagerblad
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 3kvist(ar)
    timjan
  • 1liter
    buljong
  • 1
    gul lök
  • 2msk
    maizena

Potatispuré

  • 1kg
    mandelpotatis
  • 150g
    smör
  • 2dl
    grädde
  • 1stänk
    tryffelolja
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1nypa(or)
    vitpeppar

Syrade grönsaker

  • ¼
    blomkål
  • 2st
    morötter
  • 10st
    cornichongurkor
  • 1dl
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    socker
  • 2dl
    vatten
  • 1msk
    senapsfrö
  • 3st
    lagerblad

Så lagar du

Oxfilé i all ära men varför inte någon gång prova på en köttbit som är betydligt billigare och till och med snäppet bättre? Oxkind är ett härligt marmorerat kött som blir mört som smör med den rätta tillagningen.

Rödvinsbrässerad oxkind

1. Sätt ugnen på 120 grader.

2. Koka upp rödvin och kryddor för att bli av med alkoholen och få rundare smak. Putsa oxkinderna, slå på rödvinet och låt marinera över natten.

3. Sautera köttet snabbt på hög värme i en stekpanna. Flytta köttet till en ugnsfast panna. Tillsätt buljong (använd gärna marinaden) och klyftad lök. Sjud under lock i ugnen minst 3 timmar.

4. Tag ut köttet och sila av buljongen. Red den lätt med maizena och smaka av.

Potatispuré

1. Skala och sjud potatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.

2. Passera potatisen genom passör eller potatispress och vispa den med smör.

3. Värm grädden och tillsätt till potatisen. Smaka av med salt, tryffelolja och vitpeppar.

Lättsyrade grönsaker – pickles

1. Koka grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten och häll av vattnet. Koka upp vinäger, socker, senapsfrö och vatten.

2. Varva grönsakerna i en glasburk, slå över lagen och ställ kallt.

Dela det här receptet med dina vänner!