Palak paneer
Publicerat:
2015-01-21Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Paneer (indisk färskost), 200 g
- 1 ½literfet mjölk (minst 4%)
- 2mskvitvinsvinäger
Sås
- 200gfärsk spenat (eller fryst)
- 3msksmör eller ghee
- ½tskhel spiskummin
- ½tsksenapsfrö
- 4-5stvitlöksklyftor, finhackade
- ½ststrimlad chili, mediumhet
- 1-2cmfärsk ingefära, finhackad
- 1stliten röd eller gul lök, finhackad
- ½tskmalen gurkmeja
- ½tsksalt
- 2dlmjölk
- 1mskgrädde
- ½tskgaram masala
- ½tskmalen spiskummin
- ½tskmalen koriander
- 1stnäve färsk koriander, hackad
Så lagar du
Palak paneer
1. Börja med att göra paneer. Koka upp mjölk, rör ner vinäger och värm medan ostmassan klumpar sig. Rör tills den tar ihop. Om ostmassan inte tar ihop så häll den i silduken ändå och pressa ihop till en ost.
2. Häll i en silduk, låt rinna av och pressa varsamt ut vattnet. När du fått ut det mesta av vattnet är det dags att ta i med lite hårdare tag. Med båda händerna formar du massan till en rund ost.
3. Du kan använda osten nu, men jag föredrar att lägga på en tyngd och ställa in i kylen över natten för en fastare ost. Vid servering: Skär paneer i bitar, ställ åt sidan.
Sås
1. Koka spenaten i vatten 5 minuter, häll av vattnet och mixa. Värm upp smör/ghee, tillsätt hel kummin och senapsfrön, stek 30 sekunder på låg värme. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Stek tills vitlöken är gyllene. Tillsätt lök, stek 2 minuter.
2. Lägg i paneer, gurkmeja, salt och spenat. Tillsätt mjölk, garam masala, malen spiskummin, malen koriander, färsk koriander och rör sist i grädde. Låt sjuda 3–4 minuter.
3. Servera med aromatiskt saffransris och chapati.
Tips
Om du föredrar kyckling, tofu, potatis, blomkål eller räkor så kan du använda det istället för paneer.
Färdiga paneer förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på cirka 1 vecka.