Päronbröd

Päronbröd

Publicerat:

Färska päron och päroncider i degen, lägg därtill valnötter och du har ett spännande bröd att imponera med. Både jäsningen och beredningen kräver lite tid. Låt gärna fördegen jäsa över natten.

Ingredienser

Fördeg (poolish)

  • 250g
    päroncider, torr (2,5 dl)
  • 250g
    vetemjöl
  • 3g
    jäst

Huvuddeg (bortgörning)

  • 250g
    kall päroncider (2,5 dl)
  • 15g
    jäst
  • 470g
    starkt vetemjöl (tex vetemjöl special)
  • 100g
    kornmjöl
  • 30g
    honung
  • 20g
    olivolja
  • 18g
    salt

Päron- och valnötsblandning

  • 3st
    päron
  • 120g
    valnötter
  • 10g
    smör
  • 10g
    socker
  • 50g
    päroncider (0,5 dl)

Så lagar du

Fördeg (poolish)

1. Lös upp jästen i cidern med hjälp av en visp. Vispa därefter ner mjölet. Täck bunken med plastfilm.

2. Låt blandningen stå minst 5 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.

Päron- och valnötsblandning

1. Skala och tärna päronen.

2. Hetta upp smör och socker i en stekpanna och stek päronbitarna gyllenbruna. Häll på päroncidern och låt den koka in tills det blir torrt i pannan.

3. Hacka och rosta valnötsbitarna i ugnen på 200° tills de fått lite färg.

Huvuddeg

1. Lös upp jästen i päroncidern. Tillsätt fördegen, vetemjöl, kornmjöl, honung, olivolja och knåda i maskin på låg fart i ca 10 minuter.

2. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen på låg fart i ca 4 minuter.

3. Tillsätt päronblandningen och valnötterna och knåda ytterligare ca 2 minuter. Låt degen vila i ca 60-90 minuter, gärna i en smord plastlåda med lock.

4. Dela upp degen i önskad storlek och forma den till bröd. Lägg dem gärna i en smord form och låt de jäsa sig ca dubbla storleken (gärna i avslagen ugn med en långpanna varmvatten i).

5. När degen är färdigjäst så ta degen ur den avslagna ugnen och slå på ugnen på 250°. När ugnen nått önskad temperatur så sätt in bröden. Spraya lite vatten med en blomspruta och stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 215° och grädda bröden tills de är genomgräddade (tiden beror på storleken på bröden och på ugnen).

Dela det här receptet med dina vänner!