Päronbröd
Publicerat:
2015-10-05Ingredienser
Fördeg (poolish)
- 250gpäroncider, torr (2,5 dl)
- 250gvetemjöl
- 3gjäst
Huvuddeg (bortgörning)
- 250gkall päroncider (2,5 dl)
- 15gjäst
- 470gstarkt vetemjöl (tex vetemjöl special)
- 100gkornmjöl
- 30ghonung
- 20golivolja
- 18gsalt
Päron- och valnötsblandning
- 3stpäron
- 120gvalnötter
- 10gsmör
- 10gsocker
- 50gpäroncider (0,5 dl)
Så lagar du
Fördeg (poolish)
1. Lös upp jästen i cidern med hjälp av en visp. Vispa därefter ner mjölet. Täck bunken med plastfilm.
2. Låt blandningen stå minst 5 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
Päron- och valnötsblandning
1. Skala och tärna päronen.
2. Hetta upp smör och socker i en stekpanna och stek päronbitarna gyllenbruna. Häll på päroncidern och låt den koka in tills det blir torrt i pannan.
3. Hacka och rosta valnötsbitarna i ugnen på 200° tills de fått lite färg.
Huvuddeg
1. Lös upp jästen i päroncidern. Tillsätt fördegen, vetemjöl, kornmjöl, honung, olivolja och knåda i maskin på låg fart i ca 10 minuter.
2. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen på låg fart i ca 4 minuter.
3. Tillsätt päronblandningen och valnötterna och knåda ytterligare ca 2 minuter. Låt degen vila i ca 60-90 minuter, gärna i en smord plastlåda med lock.
4. Dela upp degen i önskad storlek och forma den till bröd. Lägg dem gärna i en smord form och låt de jäsa sig ca dubbla storleken (gärna i avslagen ugn med en långpanna varmvatten i).
5. När degen är färdigjäst så ta degen ur den avslagna ugnen och slå på ugnen på 250°. När ugnen nått önskad temperatur så sätt in bröden. Spraya lite vatten med en blomspruta och stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 215° och grädda bröden tills de är genomgräddade (tiden beror på storleken på bröden och på ugnen).