Päronpaj med knäckigt kolatäcke
Publicerat:
2016-11-01Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 15portioner
Pajdeg
- 225gsmör, kallt i bitar
- 4dlvetemjöl
- 3/4dlströsocker
- 1nypa(or)salt
- 1stäggula
Fyllning
- 1dlråsocker
- 6ststora och fasta päron, skalade och klyftade
- 2msksmör
- 1stcitron, riv det gula av skalet+saften
- 2tskkanel, malen
- 2tskkardemumma, mortlad
- 2tskingefära, riven
Knäckigt kolatäcke
- 150gsmör
- 0,5dlsirap
- 2mskvispgrädde
- 1,5dlsocker
- 3dlhavregryn
- 1,5dlvetemjöl
- 0,5tskbakpulver
- 1dlmandel, hackad
Så lagar du
Börja med att göra en pajbotten:
1. Nyp ihop smör, mjöl, socker och salt. Tillsätt gulan och knåda hastigt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ i kyl eller frys. Sätt ugnen på 180 grader. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.
Gör fyllning under tiden:
2. Smält socker i en stekpanna, lägg i päron, smör, citron och kryddor. Låt koka några minuter. Låt svalna.
Gör det knäckiga kolatäcket:
3. Smält smör, tillsätt sirap, grädde och socker. Blanda resterande ingredienser och rör ner. Lägg päronen i pajskalet, bred knäcktäcket över päronen. Grädda på 180 grader ca 20 minuter, eller tills täcket är vackert gyllene. Servera ljummen med saffransfluff, vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.