Påskiga polkamaränger

Susanne Jonsson

Publicerat:

Tillagningstid:

Påsk är äggens högtid och det betyder Maränger och Pavlova i alla former. En molnfluffig maräng (helst italiensk) kan upplevas som trixig, men vet ni, det är värt. Om du ska ha många på middag tycker jag det är kanon som dessert. Både snyggt och gott. MEN det bästa är att allt går att förbereda i god tid, så kan man bara lägga en lätt slutpiff innan serveringen. Mer tid för värdskap utan avkall på smak och utseende. Det gillar jag! Man börjar med att köpa fina ägg… Sedan är det bara att vispa. Sedan smaksätter man och ev färgar lite om man vill… Mina favoriter är polka, choklad eller citron & lakrits.

Ingredienser

12 - 15portioner

Sega maränger -grundrecept 12-15 st

  • 2dl
    äggvita (ca 6 st)
  • ½ tsk
    vitvinsvinäger
  • 4dl
    strösocker
  • 2dl
    polkagrisar, grovt krossade (120 g)
  • 1tsk
    röd karamellfärg (rörs ner sist)

Så lagar du

  1. Vispa vitor, vinäger och socker i en bunke över vattenbad tills smeten är 65°.
  2. Vispa sedan smeten tills den kallnat och blivit riktigt tjock. Det tar ca 10 minuter med elvisp. Sätt ugnen på 150°.
  3. Vänd ner polkagrisar och färg, klicka ut smeten på bakplåtspapper.
  4. Sänk ugnsvärmen till 100° och grädda ca 1 timme. Ju större maränger du gör, desto längre tid tar de att grädda. När marängerna släpper pappret lätt är de klara.

Jättegoda som de är, eller som dessert serverade med färska bär/frukt och vispad grädde. Lägg upp på tallrik eller ställ fram skålar med godsaker och låt gästerna montera sin egen bakelse.

Om du vill kan du forma marängsmeten som små fågelbon och fylla med grädde och påskägg i choklad. SÅ snyggt, enkelt att förbereda och gott!

 

 

Dela det här receptet med dina vänner!