Pepparkakor från Råneå
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Receptet kommer ursprungligen från Råneå i Norrbotten. De påminner väldigt mycket om ginger bisquits. Det blir en stor sats och kakorna blir mycket hållbara. Du kan även frysa degen för att ta fram och grädda allt eftersom.
Ingredienser
- 200gsmör
- 5dlströsocker
- 1 1/2dlmörk sirap
- 2dlvispgrädde
- 1stcitron, skalet
- 1/2dlcitron, pressad saft
- 10 dlvetemjöl
- 1 1/2mskbikarbonat
- 2mskingefära
- 1tskfinstött kardemumma (valfritt)
Så lagar du
1. Rör smör och socker till det blir ljust och poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.
4. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.
5. Sätt ugnen på 125°.
6. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30-35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.