Pepparkakor från Råneå

Pepparkakor från Råneå

Publicerat:

Tillagningstid:

Receptet kommer ursprungligen från Råneå i Norrbotten. De påminner väldigt mycket om ginger bisquits. Det blir en stor sats och kakorna blir mycket hållbara. Du kan även frysa degen för att ta fram och grädda allt eftersom.

Ingredienser

  • 200g
    smör
  • 5dl
    strösocker
  • 1 1/2dl
    mörk sirap
  • 2dl
    vispgrädde
  • 1st
    citron, skalet
  • 1/2dl
    citron, pressad saft
  • 10 dl
    vetemjöl
  • 1 1/2msk
    bikarbonat
  • 2msk
    ingefära
  • 1tsk
    finstött kardemumma (valfritt)

Så lagar du

1. Rör smör och socker till det blir ljust och poröst.

2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, ingefära och ev kardemumma.

4. Rör ner det i smeten. Låt degen vila i kylskåp några timmar eller tills det går att rulla kulor av degen.

5. Sätt ugnen på 125°.

6. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut väldigt mycket. Grädda 30-35 minuter tills de får en vacker ljusbrun färg.

Dela det här receptet med dina vänner!