Persiskt ris – grundrecept
Publicerat:
2016-03-16Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 5dlris, helst basmatiris
- 1litervatten
- salt, 2-3 msk salt per liter vatten
- 25gsmör, cirka 2 msk
Så lagar du
1. Lägg riset i saltat vatten (2–3 msk salt per liter vatten) ett par timmar innan det ska kokas.
2. Skölj riset i ett durkslag under rinnande kallt vatten i flera omgångar.
3. Koka upp en teflonkastrull med dubbelt så mycket vatten som ris, här med 1 liter vatten, samt 1 tsk salt per
liter vatten. Lägg i det sköljda riset.
4. När vattnet kokar upp igen: lägg på lock och sänk värmen. Låt riset sjuda ca 15 minuter.
5. Häll över riset i ett durkslag och låt det rinna av.
6. Häll tillbaka riset i kastrullen och vänd det i smör med två gafflar. Täck kastrullen med en handduk eller linneduk och lägg på lock. Låt det stå och ånga på lägsta värme på plattan ca 8–10 minuter tills det är genomkokt; ta upp några riskorn och prova.
7. Ställ kastrullen på ett underlägg av trä och låt stå några minuter. Vänd riset med smör med hjälp av gafflar och en smörklick och servera.