Primörpizza
Publicerat:
2014-04-30Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 8portioner
- 25gjäst
- 4dlkallt vatten
- 1dlyoghurt
- 1mskhonung
- 2tsksalt
- 1dlolivolja
- 650gvetemjöl + till utbakning
Fyllning
- 500gstora morötter eller fasta potatisar, i mycket tunna skivor
- 1knippa(or)färsk grön sparris, ansad längst ner
- 2ströda spansk peppar, strimlad
- några kvistar färsk rosmarin, timjan eller oregano
- svartpeppar, flingsalt, olivolja
Till garnering
- 1stekologisk citron, det gula av skalet rivet, rucola
Så lagar du
Receptet blir 4 stora eller 8 små pizzor.
1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek cirka 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 minuter.
2. Ansa och skala ingredienserna till fyllningen. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter.
3. Kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt. Lägg på morötter eller potatis, sparris och spansk peppar. Strö på örter, salt och peppar. Ringla lite olja ovanpå.
4. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, cirka 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.