Primörpizza

pizzabitar på tallrik och plåtar

Publicerat:

Tillagningstid:

Det är enkelt att göra egen deg, men en färdig pizzamix funkar också! Morötter och potatis kan skivas på mandolinen, det går även bra i matberedare om du har en sådan insats.

Ingredienser

4 - 8portioner

  • 25g
    jäst
  • 4dl
    kallt vatten
  • 1dl
    yoghurt
  • 1msk
    honung
  • 2tsk
    salt
  • 1dl
    olivolja
  • 650g
    vetemjöl + till utbakning

Fyllning

  • 500g
    stora morötter eller fasta potatisar, i mycket tunna skivor
  • 1knippa(or)
    färsk grön sparris, ansad längst ner
  • 2st
    röda spansk peppar, strimlad
  • några kvistar färsk rosmarin, timjan eller oregano
  • svartpeppar, flingsalt, olivolja

Till garnering

  • 1st
    ekologisk citron, det gula av skalet rivet, rucola

Så lagar du

Receptet blir 4 stora eller 8 små pizzor.

1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek cirka 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 minuter.

2. Ansa och skala ingredienserna till fyllningen. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter.

3. Kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt. Lägg på morötter eller potatis, sparris och spansk peppar. Strö på örter, salt och peppar. Ringla lite olja ovanpå.

4. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, cirka 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet. 

Dela det här receptet med dina vänner!