Risotto Macchiato med ljummen apelsinsås
Publicerat:
2016-02-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 400grisottoris – carnaroli
- 200gquinoa, allra helst svart men rött funkar också
- 2endivesallader
- 4mskmjölksyrade morötter
- 1stor näve böngroddar
- 1påse(ar)spenat
- 5dlapelsinjuice
- 100gsolrosfrö
- 1mskdijonsenap
- 2mskäppelcidervinäger
- ½tskhavssalt
- svartpeppar från kvarnen
Så lagar du
1. Koka quinoan i 30 minuter i 3 liter saltat vatten. Sila och låt ånga av.
2. Mixa solrosfrö, senap, äppelcidervinäger, ½ tsk havssalt och hälften av apelsinjuice på högsta hastighet i en kannmixer i 1 minuter. Ta tiden, 1 minut är lång tid, men det blir bättre då. Tillsätt resten av juicen och mixa i 15 sekunder till. Smaksätt med havssalt. Häll upp i en kastrull och låt stå.
3. Blanda en sallad på de grönsaker du gillar mest. Lägg inte för mycket energi på att det ska matcha, det blir gott ändå. Jag har valt endiver, morötter, böngroddar och spenat för att det är gott. Skär endiverna i breda strimlor. Vänd ihop med mjölksyrade morötter, böngroddar och spenat.
4. Koka risottoriset i 5 minuter i 3 liter saltat vatten. Skölj riset i en sil. Lägg tillbaka i grytan och fyll på med 4 dl kokande vatten. Tillsätt ½ tsk havssalt och 2 msk fruktig olivolja och blanda om. Koka på låg värme tills det blir tjockt och krämigt, ca 5 minuter. När riset är aldente, avsluta med att vända i quinoan, yoghurten och 2 msk fruktig olivolja. Smaksätt med havssalt och svartpeppar från kvarnen.
5. Servera risotton krämig och rinnig direkt med salladen ovanpå. Värm på dressingen försiktigt tills lite mer än fingervarm och rippla över tallrikarna.