Rotmos och fläsklägg
![Rotmos med fläsklägg](/recept/_next/image?url=https%3A%2F%2Fbackend.main-bvxea6i-nbs7p5fes6fzc.eu-5.platformsh.site%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fstyles%2Frecipe_image%2Fpublic%2Fimages%2F11846210.jpg%3Fh%3Dd1cb525d%26itok%3D33IOUL9X&w=3840&q=100)
Publicerat:
2017-01-09Tillagningstid:
Ingredienser
Fläsklägg
- 1,8kgfläsklägg med ben
- 4stlagerblad
- 4kvist(ar)timjan
- 10stpepparkorn
- 1strödlök, klyftad
Rotmos
- 1stkålrot, ca 300g
- 5stmorötter, skalade
- 6stpotatisar, halvfasta
- 4stlagerblad
- 4kvist(ar)timjan
- 50gsmör
Morotssallad
- 2stmorötter
- 1tskdijonsenap
- 1krmhonung
- ½dlmatolja
- salt
Till servering
- finhackad persilja
- senap
Så lagar du
1. Fläsklägg: Lägg fläsklägg i en stor kastrull. Täck med kallt vatten och lägg i kryddor och lök. Sjud i ca. 4h under lock.
Obs! Det ska vara nästan lika mycket vätska efteråt så fyll på med vatten om det kokar ner.
2. Lyft fläsklägg och plocka i stora bitar. Servera med buljong och rikligt med persilja.
3. Rotmos: Skala kålrot och morot. Spara en bit kålrot till dagen efter.
4. Skär 5 morötter och kålrot i grova bitar. Täck med vatten i en kastrull med lock och tillsätt örter, lagerblad och en nypa salt. Sjud tills mjuka. Häll av vätska och ånga av rotfrukter. Koka skalad potatis separat och mosa med kålrot och morot med hjälp av en stomp. Tillsätt buljong till lagom konsistens och smaka av med salt, vitpeppar och senap. Rör i smör och servera.
5. Morotssallad: Skiva resterande morötter med skalare till långa strimlor. Blanda senap, honung och matolja. Vänd upp med råa morötter och smaka av.
Använd resterna
Buljongen som blir över går att använda till exempel till en hot pot. Rotmoset går att laga en god senapsröra på, som passar till kålrätter, till exempel en omelett med svartkål.