Rustika vegoburgare
Publicerat:
2016-01-19Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 12portioner
- 250gskogschampinjoner
- 1 1/4dlsvarta linser alt. puylinser
- 1 1/4dlhirs
- 5dlvatten
- 5stgula lökar
- 3klyfta(or)vitlök
- 3/4dlsolroskärnor
- 3msktamari (japansk soja)
- 2krmsvartpeppar
- 3mskkallpressad rapsolja till stekning
Så lagar du
1. Koka upp 5 dl vatten i en kastrull, tillsätt linser och hirs. Koka på medelvärme i 11-15 minuter eller tills genomkokt och inget vatten finns kvar.
2. Skiva gullöken i halvmånar medan linserna och hirsen kokar. Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i 2 msk av rapsoljan. Stek löken på låg till medelvärme i ca 15 min eller tills karamelliserade och gyllene.
3. Skiva svampen. Sätt en stekpanna på medeltemperatur och häll i den resterande matskeden rapsolja. Stek svampen tills den tappat det mesta av sin vätska och fått fin färg.
4. Lägg solroskärnor i en matberedare och mixa tills mjölliknande. Addera nu karamelliserad lök, kokt hirs och linser samt stekt svamp i matberedaren tillsammans med tamari, svartpeppar, vitlök och salt. Mixa till en ’färs’. Inte helt slät men dock tillräckligt jämn för att du skall kunna forma biffar.
5. Forma burgare med rena händer. Ha en skål med kallt vatten till hands och doppa händerna emellanåt, detta hindrar smeten från att fastna på huden. Det är bra om man låta ytan på burgarna torka ett tag (och eventuellt även vända dem en gång) innan tillagning. Detta gör att de är perfekta för att tillaga dagen före och låta dem stå i kyl under tiden.
6. Grilla eller stek burgarna några minuter tills de fått lite färg på båda sidor. Servera med raw ketchup, raw majonnäs, kålrots- och sötpotatis pommes samt surdegsbröd och några gröna blad.