Saffransbröd med mandel och björnbärssylt
Publicerat:
2015-11-30Tillagningstid:
Ingredienser
Björnbärssylt
- 300gmixade björnbär
- 30gcitronsaft
- 30gglykos
- 120gvatten
Mandelfyllning
- 320gsocker
- 200gmandelmassa
- 200gnormalsaltat smör
Saffransblandning
- 1gsaffran (2 paket)
- 20gkokande vatten
- 20gströsocker
Saffransdeg
- 500gmjölk
- 550gvetemjöl
- 50gjäst
- 500gvetemjöl (tillsätts inte samtidigt som det andra vetemjölet)
- 200gströsocker
- 10gsalt
- 200gnormalsaltat smör
Så lagar du
Saffranblandning
Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i 20 min.
Björnbärssylt
1. Koka upp glykos, vatten och socker. Under tiden värmer du björnbären och citronsaften till ca 50 grader.
2. När sockret når 155 grader så har du i bärblandningen och kokar under omrörning till syltprov ca 105 grader.
(Syltprov är när du tar en tesked sylt på en kall tallrik, väntar en liten stund, dra fingret igenom och då skall sylten inte flyta ihop.)
Tips: Sylten kokas med fördel någon dag innan så den hinner kallna.
Mandelfyllning
Blanda i lite rumstempererat smör åt gången i mandelmassan tills det blir en klumpfri massa.
Saffransdeg
1. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med vetemjölet (550g), jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
2. Tillsätt sedan resten av vetemjölet (500g), sockret och saltet, kör i maskin några minuter och ha sedan i rumstempererat smör och knåda till en smidig deg som är slät och lätt glansig.
3. Låt degen vila i ca 30 min övertäckt, gör mandelfyllningen under tiden.
4. Kavla ut degen och bred ut mandelfyllningen, gör valfri form, t ex snäcka eller knut.
5. Jäs till dubbel storlek, pensla med ägg, spritsa på sylten och strö på flagad mandel.
6. Baka i 200 grader ca ca 10-15 minuter tills brödet har fått en vacker färg.