Saffransdoftande citronbollar med lingontopp

Saffransdoftande citronbollar med lingontopp

Publicerat:

Tillagningstid:

Saffrans- och citronbollarna kan göras glutenfria om du använder glutenfria havregryn, fond och färs. Ägget i färsen går att hoppa över om det ersätts med 2 msk potatismjöl eller äggersättningspulver, Byter man dessutom ut smör och mejeriprodukter mot mjölkfritt blir rätten helt veganskt.

Ingredienser

4portioner

Färs

  • 325g
    fryst sojafärs, upptinad
  • 2msk
    grädde eller mjölk
  • 1dl
    havregryn
  • 2msk
    fiberhusk
  • 1st
    ägg
  • 1st
    gul lök, riven
  • 2tsk
    sambal oelek
  • 2tsk
    fransk senap
  • 2st
    vitlöksklyftor, rivna
  • 4cm
    färsk ingefära, riven
  • ½dl
    persilja, hackad
  • 2msk
    grönsaksfond
  • 1st
    ekologisk citron, det rivna skalet och saften
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    vitpeppar
  • smör till stekning

Sås

  • 2dl
    vitt vin
  • 2dl
    grädde, valfri fetthalt men kokbar
  • 3st
    lagerblad
  • ½st
    kuvert saffran
  • ½dl
    gräslök, hackad
  • 1dl
    lingon, frysta

Så lagar du

1. Blanda samtliga färsingredienser. Låt stå och svälla 15 minuter. Rulla en provboll och stek i smör. Korrigera kryddning och konsistens (tillsätt potatismjöl om de är för lösa, grädde eller vatten om de är för hårda).

2. Forma färsen till bollar, små eller stora som pingisbollar, du väljer. Stek i smör. Du kanske får steka i ett par omgångar, beroende på stekpannans storlek. Lägg de färdiga bollarna på en tallrik bredvid så länge.

3. Häll vin, saffran efter egen smak och lagerblad i stekpannan, lägg i bollarna och låt koka ett par minuter. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö på gräslök och lingon.

4. Servera med kokt potatis, en härligt färgsprakande julwok eller sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!