Saffransdoftande citronbollar med lingontopp
Publicerat:
2014-12-10Tillagningstid:
Saffrans- och citronbollarna kan göras glutenfria om du använder glutenfria havregryn, fond och färs. Ägget i färsen går att hoppa över om det ersätts med 2 msk potatismjöl eller äggersättningspulver, Byter man dessutom ut smör och mejeriprodukter mot mjölkfritt blir rätten helt veganskt.
Ingredienser
4portioner
Färs
- 325gfryst sojafärs, upptinad
- 2mskgrädde eller mjölk
- 1dlhavregryn
- 2mskfiberhusk
- 1stägg
- 1stgul lök, riven
- 2tsksambal oelek
- 2tskfransk senap
- 2stvitlöksklyftor, rivna
- 4cmfärsk ingefära, riven
- ½dlpersilja, hackad
- 2mskgrönsaksfond
- 1stekologisk citron, det rivna skalet och saften
- 1tsksalt
- ½tskvitpeppar
- smör till stekning
Sås
- 2dlvitt vin
- 2dlgrädde, valfri fetthalt men kokbar
- 3stlagerblad
- ½stkuvert saffran
- ½dlgräslök, hackad
- 1dllingon, frysta
Så lagar du
1. Blanda samtliga färsingredienser. Låt stå och svälla 15 minuter. Rulla en provboll och stek i smör. Korrigera kryddning och konsistens (tillsätt potatismjöl om de är för lösa, grädde eller vatten om de är för hårda).
2. Forma färsen till bollar, små eller stora som pingisbollar, du väljer. Stek i smör. Du kanske får steka i ett par omgångar, beroende på stekpannans storlek. Lägg de färdiga bollarna på en tallrik bredvid så länge.
3. Häll vin, saffran efter egen smak och lagerblad i stekpannan, lägg i bollarna och låt koka ett par minuter. Häll på grädde, koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö på gräslök och lingon.
4. Servera med kokt potatis, en härligt färgsprakande julwok eller sallad.