Scones med tranbär och apelsin
Publicerat:
2015-11-20Tillagningstid:
Att bli överraskad med varma apelsindoftandes scones och hemkokt hallonsylt på morgonen är svårslaget.
Ingredienser
8portioner
- 340gvetemjöl
- ½tskbakpulver
- ½tskbikarbonat
- 1msksocker
- 1tsksalt
- 130gsmör (kallt, i bitar)
- 200 glättfil
- 1tskvaniljessens
- ½tskmalen kanel
- 150gtorkade tranbär
- rasp från tre apelsiner
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 175 grader. Låt tranbären dra i varmt vatten i ca 5 minuter. Sila av vattnet.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, bikarbonat, socker och salt i en bunke.
3. Finfördela det kalla smöret i mjölblandningen. Tillsätt filmjölk, vaniljessens, apelsinraspet och tranbären, rör snabbt ihop till en deg.
4. Kyl degen i 20 minuter och kavla ut den till en rektangel. Skär ut degen i 8 st rektangulära bitar (110 g/styck).
5. Stryk med ägg (1 äggula blandat med 2 msk vatten), strö lite råsocker över sconsen och baka dem i ca 20–30 minuter.