Semlor
Publicerat:
2015-01-30Tillagningstid:
Ingredienser
16portioner
Vetedeg
- 25gjäst för söta degar
- 200gmjölk (2 dl)
- 240gvetemjöl (ca 4 dl)
- 80gströsocker
- ½mskkardemumma (grovmalen)
- 180gvetemjöl (ca 3 dl)
- ½tsksalt
- 80gsmör (rumstempererat)
- 1stägg
Mandelfyllning
- 400gmandelmassa
- 50ghackad, rostad mandel
- 2tskvaniljsocker
- 80gmjölk (ca ¾ dl)
- 1mskmandel likör
Dessutom
- 500ggrädde (5 dl)
- florsocker
Så lagar du
1. Blanda kall mjölk, jäst, socker, kardemumma och första delen av mjölet.
2. Kör i maskin på låg hastighet 5-10 min. Låt vila 20-30 minuter i bunke under duk. Ställ gärna på ett varmt ställe.
3. Tillsätt resterande ingredienser. Kör på medelhastighet i ca 10 min. i degblandare tills degen börjar bli glansig på ytan och släpper fint från kanterna. Låt vila i bunken under duk i ca: 20-30 min.
4. Dela degen i 50 gramsbitar och rulla runda bullar och lägg på plåt med papper. Jäs under duk till dubbel storlek, ca 1 ½ timme.
5. Grädda mitt i ugnen på varmluft 200°C (eller 225°C i vanlig ugn) i ca 6-8 minuter tills bullen har fått en gyllenbrun färg.
6. Blanda alla ingredienser utom mjölken till mandelfyllningen till en jämn massa. Tillsätt mjölken pö om pö och blanda till en jämn fyllning.
7. När bullarna svalnat så klipp eller skär ett lock. Spritsa på mandel fyllning. Spritsa grädden med krusig tyll. Lägg på locket och sikta florsocker ovanpå.
Tips: Räkna 50 g bulle med 30 g mandelfyllning och 30 g grädde per semla.
Varianter
Rullar bullarna konformade och lägg dem som en blomma. Låt dem jäsa och gräddas tillsammans. Skär av hela blommans lock och lägg in mandelmassa och grädde. Vips så har du en semeltårta!
För den som tycker att smaken av mandelmassa blir för intensiv, prova att blanda en del mandelmassa med två delar grädde istället.