Semmelkladdkaka

Semmeltårta

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här godingen består av en kladdkaka med mandelmassa och rikligt med kardemumma, toppad med vispad grädde och mandelflarn.

Ingredienser

12 - 15portioner

  • 225g
    smör
  • 200g
    grovt riven mandelmassa
  • 1msk
    malen kardemumma
  • 4dl
    strösocker
  • 4st
    ägg
  • 3,75dl
    vetemjöl
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1nypa(or)
    salt

Garnering

  • 2-3dl
    vispad grädde
  • 1dl
    rostade mandelflarn

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll upp smöret i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna till kladdkakan. Blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  4. Låt kladdkakan svalna helt innan du garnerar med vispgrädde och mandelflarn.

Tips

  • Gör semmelkladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 4,5 dl valfri glutenfri mjölmix.
  • Gör semmelkladdkakan vegansk genom att byta ut smöret mot samma mängd mjölkfritt margarin, äggen mot 0,5 dl växtbaserad mjölk och vispgrädden mot växtbaserad vispgrädde (havre-, kokos- eller sojagrädde).

Dela det här receptet med dina vänner!