Stekt lax med jordärtskocka
Publicerat:
2016-09-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600gfärsk laxfilé
- 4mskforellrom eller löjrom
- 400gjordärtskocka
- 3dlgräddfil
- 1stcitron
- 1kruk(or)dill
- 1ask(ar)krasse
- 1mskolivolja
- 4kvist(ar)timjan
- salt och peppar
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt ca 25 procent av vätskan rinna av. Lägg den avrunna gräddfilen i en bunke och pressa i saften av en halv citron. Blanda väl.
2. Tvätta jordärtskockorna noggrant men skala dem inte. Lägg skockorna i en ugnssäker form, gnid in dem med lite olja och krydda med lite salt, peppar och färsk timjan. Baka i ugn i ca 20 minuter eller tills de känns mjuka. Prova med en sticka eller en liten kniv. Låt svalna något och blanda sedan med den avrunna gräddfilen.
3. Skär av den tunna delen på laxfilén och stek utan fett i en het stekpanna. Slå sönder laxköttet med tex en visp så att köttet smular sig. Fortsätt att steka tills det är krispigt. Salta lätt och låt sedan rinna av på ett hushållspapper eller i en sil.
4. Stek resten av laxen i fina portionsbitar tills den är medium, ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
5. Servera laxen med jordärtskockan i gräddfil, knaperstekt lax och forellrom. Garnera tallriken med färsk dill, krasse och mycket tunt hyvlad rå jordärtskocka med lite pressad citronsaft på.