Stekt lax med jordärtskocka

Stekt lax med jordärtskocka

Publicerat:

Tillagningstid:

Älskar du lax? Då ska du ha lax till laxen! Tareq Taylor lagar stekt lax med knaprig lax och jordärtskocka med gräddfil och forellrom.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    färsk laxfilé
  • 4msk
    forellrom eller löjrom
  • 400g
    jordärtskocka
  • 3dl
    gräddfil
  • 1st
    citron
  • 1kruk(or)
    dill
  • 1ask(ar)
    krasse
  • 1msk
    olivolja
  • 4kvist(ar)
    timjan
  • salt och peppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt ca 25 procent av vätskan rinna av. Lägg den avrunna gräddfilen i en bunke och pressa i saften av en halv citron. Blanda väl.

2. Tvätta jordärtskockorna noggrant men skala dem inte. Lägg skockorna i en ugnssäker form, gnid in dem med lite olja och krydda med lite salt, peppar och färsk timjan. Baka i ugn i ca 20 minuter eller tills de känns mjuka. Prova med en sticka eller en liten kniv. Låt svalna något och blanda sedan med den avrunna gräddfilen.

3. Skär av den tunna delen på laxfilén och stek utan fett i en het stekpanna. Slå sönder laxköttet med tex en visp så att köttet smular sig. Fortsätt att steka tills det är krispigt. Salta lätt och låt sedan rinna av på ett hushållspapper eller i en sil.

4. Stek resten av laxen i fina portionsbitar tills den är medium, ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.

5. Servera laxen med jordärtskockan i gräddfil, knaperstekt lax och forellrom. Garnera tallriken med färsk dill, krasse och mycket tunt hyvlad rå jordärtskocka med lite pressad citronsaft på.

Dela det här receptet med dina vänner!