Tjäderbröst med potatiskaka, murklor och svartvinbärssirap

Tjäderbröst med potatiskaka, murklor, svartvinbärssirap och björnhjärta.

Ingredienser

  • 1st
    tjäderbröst från tupp
  • mandelpotatis
  • svartvinbärssirap
  • stenmurklor
  • grädde
  • ankfett
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk backtimjan
  • färsk salladstimjan
  • späda knippmorötter
  • schalottenlök
  • majsenamjöl

Svartvinbärssirap

  • 2dl
    svarta vinbär
  • 2dl
    vatten
  • 4msk
    rörsocker
  • 1msk
    vit balsamvinäger

Så lagar du

Putsa tjäderbröstet och ta ur den vita filen (järpen). Krydda på köttet med svartpeppar och flingsalt. Grillas försiktig på grillen tills det är ca 47 grader i den tjocka biten. Grilla järpen bara några sekunder på var sida så den får lite färg. Linda in köttet i aluminiumfolie tillsammans med hackad schalottenlök som är fräst i stekpanna tillsammans med backtimjan. Lägg även i en klick smör som är rumstempererat. Låt köttet vila ca 10 min.

Sås:
Bryn stenmurklor i smör, salt och svartpeppar. Häll i lite grädde och red av lite med idealmjöl. Ska bara bli lite såsigt.

Morötter:
Spröda knippmorötter som tillagas i 123 lag. 1 del ättika 12%, 2 del socker, 3 del vatten kokas upp, lägg i morötterna låt morötterna koka en stund. Det skall vara ett visst tuggmotstånd i dom.

Svartvinbärssirap:
Ta av kastrullen när sockret smält. Tillsätt vatten och vinbär, låt koka 10-15minuter. Passera genom en finmaskig sil, tillsätt balsamvinäger och koka ihop saften tills den blir simmig.

Montering:
Om det behövs värms potatispuckarna för servering. Skär köttet på snedden i ca 5mm skivor. Vid servering läggs det salladstimjan på potatisen. Tallriken dekoreras med svartvinbärssirap. Lägg några bitar av filen och en bit av järpen på tallriken. De såsiga murklorna läggs på köttet.

Dela det här receptet med dina vänner!