Tomatfocaccia och lökcalzone från Apulien
Publicerat:
2015-10-14Tillagningstid:
Ingredienser
Deg
- ½paketjäst (25 g)
- 6dlvatten
- 2tsksalt
- ½dlolivolja
- 4dldurumvetemjöl (240 g)
- 9-10dlvetemjöl (540-600 g)
Lökfyllning till en calzone
- 1kggul lök
- ¾dlolivolja
- 10stsardellfiléer
- 2msksultanrussin
- 1½dltorrt vitt vin
- 1mskvitvinsvinäger
- ½dlurkärnade oliver
- 2mskkapris
- ¾tsksalt
- nymald svartpeppar
- ½dlolivolja till pensling
Tomatfyllning till en focaccia
- 300-400gsmå tomater, t ex Romantica eller Fantastica
- ½dlolivolja till pensling
- flingsalt
- oregano
Så lagar du
1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja, durumvetet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme.
2. Förbered lökfyllningen: Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs den mjuk i olivolja. Finhacka sardellfiléerna mycket fint och tillsätt dem, russinen, vinet och vinägern. Låt sjuda under lock 10 minuter. Skiva oliverna, ta av locket och tillsätt oliverna och kapris. Salta och peppra och låt sjuda utan lock tills vätskan kokat bort. Låt svalna.
3. Tomatfocaccia: Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 bitar. Häll ut lite olivolja på en plåt med bakplåtspapper Lägg den ena halvan på och platta till en stor rund kaka. Halvera tomaterna och tryck ner dem i degen. Låt jäsa 30 minuter.
4. Lökcalzone: Ta hälften av den andra deghalvan och kavla ut till en stor rund platta. Lägg den på ett oljat bakplåtspapper. Fördela fyllningen över degen , men lämna 1 cm vid kanten. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg på den och nyp ihop vid kanterna. Låt jäsa 30–40 minuter.
5. Sätt under tiden ugnen på 225°.
6. Ringla över och pensla både focaccian och calzonen med olivolja, det ska vara rikligt. Strö lite flingsalt på tomaterna. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills den fått fin färg. Strö över oregano på den färdiggräddade tomatfocaccian. Du kan grädda båda samtidigt i varmluftsugn. Byt gärna plats på dem under tiden.