Tomatfocaccia och lökcalzone från Apulien

Tomatfocaccia och lökcalzone från Apulien.

Publicerat:

Tillagningstid:

Härligt bröd med fyllning. Av degen blir det en focaccia och en calzone. Dubbla bara fyllningen om du vill göra en sort.

Ingredienser

Deg

  • ½paket
    jäst (25 g)
  • 6dl
    vatten
  • 2tsk
    salt
  • ½dl
    olivolja
  • 4dl
    durumvetemjöl (240 g)
  • 9-10dl
    vetemjöl (540-600 g)

Lökfyllning till en calzone

  • 1kg
    gul lök
  • ¾dl
    olivolja
  • 10st
    sardellfiléer
  • 2msk
    sultanrussin
  • dl
    torrt vitt vin
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • ½dl
    urkärnade oliver
  • 2msk
    kapris
  • ¾tsk
    salt
  • nymald svartpeppar
  • ½dl
    olivolja till pensling

Tomatfyllning till en focaccia

  • 300-400g
    små tomater, t ex Romantica eller Fantastica
  • ½dl
    olivolja till pensling
  • flingsalt
  • oregano

Så lagar du

1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Tillsätt salt, olivolja, durumvetet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Jäs under duk cirka 1 timme.

2. Förbered lökfyllningen: Skala och skiva löken mycket tunt. Fräs den mjuk i olivolja. Finhacka sardellfiléerna mycket fint och tillsätt dem, russinen, vinet och vinägern. Låt sjuda under lock 10 minuter. Skiva oliverna, ta av locket och tillsätt oliverna och kapris. Salta och peppra och låt sjuda utan lock tills vätskan kokat bort. Låt svalna.

3. Tomatfocaccia: Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 bitar. Häll ut lite olivolja på en plåt med bakplåtspapper Lägg den ena halvan på och platta till en stor rund kaka. Halvera tomaterna och tryck ner dem i degen. Låt jäsa 30 minuter.

4. Lökcalzone: Ta hälften av den andra deghalvan och kavla ut till en stor rund platta. Lägg den på ett oljat bakplåtspapper. Fördela fyllningen över degen , men lämna 1 cm vid kanten. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg på den och nyp ihop vid kanterna. Låt jäsa 30–40 minuter.

5. Sätt under tiden ugnen på 225°.

6. Ringla över och pensla både focaccian och calzonen med olivolja, det ska vara rikligt. Strö lite flingsalt på tomaterna. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter tills den fått fin färg. Strö över oregano på den färdiggräddade tomatfocaccian. Du kan grädda båda samtidigt i varmluftsugn. Byt gärna plats på dem under tiden.

Dela det här receptet med dina vänner!