Torsk Bourguignon med mos på palsternacka
Publicerat:
2015-11-17Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Fisken
- 4x150gtorskrygg med skinn (odlad/certifierad)
- 1litervatten
- 1dlsalt
- nymalen svartpeppar
- 2msksmör till stekning
Rödvinssky
- 3mskgul lök, finhackad
- 2krmgrovmalen svartpeppar
- 2msksmör till stekning
- 2dlrött vin
- 2dlvatten
- 2mskkoncentrerad grönsaksfond
- 50grumsvarmt smör i tärningar, helst osaltat
- ev. salt
Palsternacksmos
- 400gpalsternacka
- 400gpotatis
- 100gsmör, rumstempererat i bitar
- 1dlcreme fraiche, lätt
- 1stnäve ruccola, grovhackad
- salt och nymalen svartpeppar
Svampfräs
- 100gchampinjoner
- 100grökt sidfläsk
- 1stgul lök
- 2msksmör till stekning
Så lagar du
1. Rödvinssky: Fräs lök och peppar i smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills 1 1/2–2 dl återstår. Sila såsen och vispa i smöret klickvis. Smaka eventuellt av med salt.
2. Mos: Skala och tärna palsternacka och potatis. Koka rotsakerna mjuka och ånga av. Lägg i smöret och mosa med potatisstöt. Tillsätt creme fraiche och rucola. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
3. Svampfräs: Skala löken. Tärna lök, fläsk och svamp i ca 1 cm bitar, fräs allt i smör på hög värme så det får yta och färg.
4. Torsk: Blanda rimlagen, rör väl så saltet löser sig. Dela fisken i 4 bitar. Låt dem ligga i rimlagen ca 7-8 min. Ta upp fisken, torka av noga med hushållspapper.
5. Sätt ugnen på 80°. Peppra fisken och stek med smör i het panna – först skinnsidan knaprig, sedan andra sidan hastigt. Låt gå färdigt i ugnen till 46-50° innertemp.
6. Lägg upp fisken på varma tallrikar, fördela svampfräset och ringla över lite sås. Servera med moset och resten av såsen.
Dryckestips
Rosévin:
2014 Les Lauzeraies Tavel Rosé, Frankrike
Nr 2724, 109 kr
Rött vin:
2012 Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noir, Frankrike
Nr 5470, 109 kr
Alkoholfritt rött vin:
Two Rivers, Portugal
Nr 1991, 49 kr