Vegetarisk Jansson (rosmarindoftande rödbetsgratäng)
Publicerat:
2016-12-13Tillagningstid:
En färgglad, vegetarisk variant av Janssons frestelse. Den som vill kryddar upp med vitlök och byter ut panko mot mandel eller nötter. Kapris ger härlig sälta, men du kan även använda marinerade soltorkade tomater, oliver, syltlök eller rostad, hackad mandel.
Ingredienser
8 - 10portioner
- 600gpotatis, rivna
- 600grödbetor, rivna
- 1gul lök, riven
- 2mskkapris (välj din favoritsort)
- 1mskfärsk rosmarin, hackad
- 2tsksalt
- 1tskvitpeppar
- 3dlgrädde (kokbar, valfri fetthalt)
- 1dlcrème fraiche (34%)
- 100ggetost, skivad
- 1dlpanko eller ströbröd
- smör till formen
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda potatis, rödbetor, lök, kapris, rosmarin, salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform.
2. Vispa ihop grädde och crème fraiche, häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter.
3. Ta ut formen, lägg på ost och strö på ströbröd. Grädda cirka 15 minuter, tills gratängen fått fin, gyllene färg. Strö gärna på några blad rosmarin.
Tips
Du kan förbereda den här rätten några dagar innan och värma på den innan servering. Häll eventuellt på lite mer grädde vid uppvärmning.
Ersätt mjölkprodukterna med veganska alternativ och getosten med soltorkade tomater för en vegansk/laktosfri Jansson.
Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.