Foto: Pontus Lundahl/TT Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsporre – en mardröm för både elit och motionär

Uppdaterad
Publicerad

Hälsporre sätter käppar i hjulet för många motionärer. Men den bistra smärtan kan också drabba elitidrottare.

-Man får mota Olle i grind, säger löptränaren Ulf Friberg.

Han tränar löpare som Meraf Bahta, Mustafa ”Musse” Mohamed och Annelie Johansson och beskriver hälsporre som ”någonting som alltid kan inträffa”. Genom åren har ett antal av hans löpare drabbats av åkomman, bland annat tidigare EM-löparen Joakim Johansson.

– Jag brukar rekommendera löparna att tejpa foten i första läget och sen se över att de har bra skor, bra inlägg och innetofflor. Har man inte haft ont så länge och börjar tejpa tar det ett par veckor sen märker man den gradvisa förbättringen, säger han.Tejp som extra fotvalv

Idrottsskador

Tejp som extra fotvalv

Tejpningen har funkat bra som åtgärd för Ulf Friberg och hans idrottare. Landslagsläkare Ola Thorsson har gjort flera av tejpningarna och berättar att det finns flera instruktionsfilmer på nätet som visar hur man tejpar foten, men vill man göra det riktigt ordentligt bör man gå till en sjukgymnast.

– När fotvalvet är skadat så blir det väldigt stelt och stramt, och målet med tejpningen är att bygga upp ett extra yttre fotvalv som istället tar upp den sviktande isättningen. Då får det skadade fotvalvet vila lite.

Förebygga med massage

I ett bästa läge går det att förebygga skadan innan den är framme. Ola Thorssons råd är att använda väl uppbyggda skor och hålla foten i trim. Man kan till exempel massera musklerna i foten återkommande, med rullar med knottror på. Sen gäller det att vara noga underlaget och varken springa för mycket på hårt underlag eller använda för tunna skor för ofta.

Ulf Friberg skulle även vilja se fler innetofflor på löparna i hans träningsgrupp, för att avlasta foten även utanför träning.

– Många går barfota inomhus och där kan det vara bra med en bra toffla. Det borde varit en rutin men ofta är det först när man får problem med en hälsena som man inser att den avlastningen är jätteviktig.

Vanligaste misstaget

Även om han har tampats med hälsporrar under sin tränarkarriär tror han att motionärer löper ännu större risk att dra på sig skadan. Det vanligaste misstaget många begår är att bara köra på, utan att förändra något, och hoppas att smärtan ska försvinna, tror han.

– Det är då man får vila i sex månader istället för att ta det lugnt i tre, fyra veckor. Lyssna på kroppen och gör lite alternativpass, man förlorar inte så mycket på det. Och se till att ta reda på vad det är som smärtar, då brukar det inte ta så lång tid att bli av med, säger han.

Hälsporre

Hälsporre är en liten benbit som bildas i hälbenet, ofta efter att man gått och sprungit i dåliga skor en längre tid. Åkomman börjar som en inflammation i senan under foten och kan utvecklas till hälsporre om den lämnas obehandlad. Det är överbelastningen i senan och i senfästet som smärtar och inte själva hälsporren. Typiska symptom är smärta under och på insidan av foten som ofta uppstår på morgonen eller när man går och står. Smärtan går ofta över efter en stunds rörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet