Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexandersson går kamp mot klockan inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en vecka kvar till orienterings-VM kan skadade Tove Alexandersson ännu inte springa. Trots det är 22-åringen optimistisk till en VM-start och kommer åka med till Skottland som planerat. ”Jag hoppas att jag kan testa att springa om några dagar”, säger hon till SVT Sport.

Det var i söndags som Tove Alexandersson skadade undersidan av foten. Det är ingen skelettskada men svenskan väntar fortfarande på svar från en magnetkameraundersökning.

– Jag slog i den rejält så att jag inte kunde stödja på den delen av foten efteråt, säger hon till SVT Sport.

Orienterings-VM 2015

Med sex dagar kvar till VM kan svenskan, med flera VM-silver på meritlistan, återigen gå på foten men har ännu inte testat att springa.

– Jag väntar några dagar till för att den verkligen ska få läka. Det är inte så stor marginal till VM så jag har inte råd att göra några misstag så att jag förlänger läkningstiden.

Är VM i fara?

– Nej, i nuläget tror jag inte det. Jag kommer åka med till Skottland som planerat på måndag. Jag har som sagt inte sprungit än men jag tror inte det ska vara någon fara.

”Tar en dag i taget”

Planen fram till VM styrs av hur foten känns. Under de första dagarna efter skadan kunde Alexandersson bara springa i vatten men nu har hon börjat träna på konditionsmaskiner på gymmet.

– Foten blir bättre och bättre för varje dag. Men det är svårt att lägga upp en konkret plan eftersom jag inte vet hur foten är, det är mer att ta en dag i taget.

Även om svenskan kommer till start i VM kan skadan påverka hennes upplägg och de distanser hon planerat att springa; sprint, medeldistans, långdistans och stafett.

– Vi får se om jag kommer kunna springa allt. Det finns en risk att slå upp foten igen med skogsdistanserna, eftersom det är mycket ojämnheter.

När måste du kunna springa för att det ska vara möjligt att ställa upp i VM?

– Det är sprintkval på fredag så då behöver jag kunna springa. Men jag hoppas såklart att jag ska kunna springa innan dess.

Orienterings-VM avgörs i Inverness, Skottland 1-7 augusti och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2015

Mer i ämnet