Amanda Zahui kommer vara tillgänglig i draften till den amerikanska proffsligan. Foto: Björn Becksmo

Amanda Zahui ska bli proffs

Uppdaterad
Publicerad

Minnesotas svenska basketstjärna Amanda Zahui har gjort succé för sitt lag. Nu är det klart att hon kommer vara tillgänglig i draften till den amerikanska proffsligan som hålls den 16 april.

Det är mycket som går bra för Amanda Zahui. Hon har skördat enorma framgångar i den amerikanska collegeligan och för bara några dagar sedan blev hon uttagen till WBCA All America-team, vilket är collegeligans motsvarighet till ett all star-lag

Nu står det klart att Zahui kommer att vara tillgänglig i draften till den amerikanska proffsligan, WNBA, som hålls den 16 april.

– Under de senaste åren har jag lärt mig mycket vad gäller att ta svåra beslut i mitt liv, min utbildning och min framtid. Det började med en stor flytt från mitt hemland till USA, säger Zahui till Minnesota Athletics hemsida.

Lagets tränare Marlene Stollings:

– Vi är oerhört stolta över Amanda och de möjligheter som väntar hennes professionella karriär.

Slagit rekord

21-åringen är också en av fyra finalister till ”Naismith Trophy”, som delas ut till ligans bästa spelare. Samtliga 31 år som priset delats ut tidigare har det gått till en amerikanska, och nu har den tidigare Södertäljespelaren alltså chansen att bryta den trenden.

Zahui slog också ett 14 år gammalt rekord nyligen när hon plockade 29 returer under en match och hon har totalt sett gjort över 1 000 poäng i ligan.

– På bara en kort tid har hennes mognad och färdigheter utvecklats kraftigt, vilket kulminerade i den här otroliga möjligheten. Hela vår personal har jobbat för att hjälpa Amanda växa både på och utanför planen, säger Stollings.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.