Mördarbacken är ett adelsmärke på Lugnet och kommer att spela en viktig roll under Falun-VM. Men det finns fler utmaningar. SVT-experten Johanna Ojala lyfter fram utförslöporna som en potentiell sekundkapare.
– Efter mördarbacken väntar tuffa utförslöpor. Åkarna har full syra i kroppen och det gäller att vara så pass fräsch mjölksyramässigt och tuff att hantera det på rätt sätt, för du kan inte bara stå och vänta. Det blir svårt att ta igen den tappade tiden i uppförsbackarna.
– I Sotji var de väl uppe i 70 km/h, jag tror inte det blir samma hastigheter här, det är mer kurvigt och inte bara rätt på.
Ojala hyllar Marit Björgen som bäst utför och säger att Kalla har förbättrat de färdigheterna också. Men andra åkare kommer att tappa sekunder.
– Det ska bli intressant att se en åkare som Kowalczyk i de utförslöporna. Hon är erkänt dålig utför och det här kräver sin skidåkare.
Tittarna kommer lära känna banan bättre ju fler tävlingar som går. Vilket parti har potential att bli klassiskt och avgörande?
– Mördarbacken. Om vi tar Martin Jonsrud Sundby som exempel har han övat mycket på rycket i backarna. Han har tränat på Falun-rycket, att kunna trycka på i mördarbacken och där knäcka fältet i masstarten.
– Sprintbackarna kommer att bli spektakulära. In närmast stadion kommer vi få se avgörande ryck. Tidigare i banan är det lite flackare partier som inte blir lika avgörande, men det blir fina tv-bilder.
Vem blir VM-kung?
– Northug blir livsfarlig på alla distanser, framför allt skiathlon och femmilen. Hittar han tillbaka till formen han hade på norska mästerskapen så... Petter räknade inte med ett topplopp i genrepet i Östersund, där han såg riktigt slö ut. Han kom från hög höjd och vet att det tar 10-11 dagar för honom att landa. Alltså lagom till VM-sprinten.
Vem blir VM-drottning?
– Jag tror på Björgen. Johaug har fördel i mördarbacken. Men när vi var här på för-VM i våras tänkte man att Johaug skulle klättra ifrån, men Marit hängde med. Och Marit är bättre på den flackare delen, så det går jämnt ut mellan dom. Och det är ju ingen utpräglad klättringsbana. Främsta utmanarna är Kalla och Heidi Weng.
Hur många medaljer tar Sverige?
– Sotji-OS var ”one of a kind”, helt makalöst. Norge hade inte formen, och inte skidorna heller. Nu tror jag på 5-7 svenska medaljer. Störst medaljchans, förutom stafetterna, har Stina Nilsson och Kalla.
Vilket lopp ser du fram emot mest?
– Det är otroligt jobbigt att titta på sprinten. Så nervöst och så spännande. Gud, jag kan nog inte välja. Alla lopp egentligen, vi har medaljchans i alla.
Hur ser du ut som ”nervös” tv-tittare?
– Hoppar mest runt, stakar med och sträcker fram foten över mållinjen. En kamera på mig i Vinterstudion ser nog ganska kul ut. De lade ut ett klipp på mig förra året, men det bjuder jag på.
Bästa minne från ett VM?
– Jag har aldrig varit på ett VM tidigare. Men har många bra minnen från junior-VM som ledare.
– Framför tv:n kommer jag tänka på ett minne, ett tråkigt sådant, när stafetten med Brink går åt helskotta (VM 2003). Det sitter fast. Men ett positivt minne är också att Brink lämnade VM med tre medaljer. Det är inte så många som kommer ihåg. Det var ganska otroligt när Elofsson tog guld i skiathlon. När han korsar mållinjen i den där ljusblåa dräkten är en bild som finns kvar.
Vad minns du av Falun-VM 1993?
– När Mogren tog sitt femmilsguld var jag elva och med min klubb Ånge SK på tävlingsresa i Stugum. Det fanns en tv i bussen och när vi tävlat klart kollade vi på femmilen där.
Tre snabba frågor
Klassisk stil eller fristil? – Fristil. Skönast att åka och för att det går fort. Men jag, som ju är tekniskt nörd, gillar vacker diagonalåkning också.
Masstart eller intervallstart? – Intervall. Kampen mot dig själv. Hur hanterar du att möta väggen, hur går dina tankar?
Kort eller lång sprintban? – Kort. Tråkigt med långa sprintlopp. Vi kommer bort från ursprungstanken om det blir för långt.