Kaj Kunnas. Foto: Bildbyrån

Kunnas om SHL: ”Oj vad ledsamt”

Uppdaterad
Publicerad

SHL vill förändra hockeyligan – så att det blir som i Finland. Men i grannlandet är man inte övertygade om att det är rätt väg att gå. – Jag är förvånad, vi har alltid tittat beundrande på erat system, säger Yle-experten Kaj Kunnas.

Efter att tidningen Expressen i fredags läckte ut SHL:s förslag på hur svenska hockeyligan ska förändras brakade debatten loss. Fansen rasade, förbundet ställde sig kritiska och ligan försvarade sig med att det handlar om utveckling. Framförallt skulle de nya förslagen innebära en mycket svårare väg för allsvenska klubbar upp i SHL – på sportsliga grunder. Däremot ska lag med bra ekonomi, organisation och mycket publik kunna flyttas upp oavsett tabellplacering.

I mångt och mycket skulle förslaget – om det går igenom – skapa en kopia av den finska högstaligan. Där använder man sig redan av det playoff över sju matcher mellan jumbon i Liiga (högstaligan) och ettan i Mestis (andraligan) som föreslås ersätta kvalserien. Men Kaj Kunnas, välkänd hockeyexpert på finska Yle, är överraskad av de svenska planerna.

– Här i Finland så har vi beundrande tittat på er kvalserie och rättvisan kring vem som går upp eller åker ur. Det har varit så mycket kabinettbeslut kring det i Finland, så min spontana reaktion på förslagen är: oj vad ledsamt. Och varför? säger han.

”Mot sportens moraliska regler”

Han pekar på ett färskt exempel som skapat debatt i Finland. Tidningen Iilta-Sanomat avslöjade nyligen att det redan beslutats om att Vasa Sport ska flyttas upp till Liiga nästa år när Jokerit lämnar för spel i KHL. Varken förbundet eller klubben har velat bekräfta, men Kaj Kunnas är orolig.

– Tänk vad destruktivt det är ur sportslig synvinkel för de övriga lagen i Mestis som vet att det inte spelar någon roll om de kommer etta eller femma i serien. Det känns både orättvist, fel och mot sportens alla tänkbara moraliska regler.

Finland stängde sin högstaliga år 2000, men sedan 2005 kan Mestis-vinnaren flyttas upp. Det räcker dock inte med vinst i playoffet mot Liiga-jumbon – klubben måste även ha råd med en licens för 1,5 miljoner euro samt uppfylla vissa krav på ekonomi, arena, publiksnitt med mera.

Publiken ökar

– Men det är klart det finns fördelar med systemet också. Vi har haft en lugn, sansad och god utveckling i Liigan. Att den är såpass stängd skapar trygghet för klubbledningarna och tiillåter långsiktighet i satsningarna. Då slipper vi föreningar som lever över sina resurser och kollapsar, säger Kaj Kunnas.

Dessutom har publiken stadigt ökat. Fjolårssäsongen var den bästa rent publikmässigt genom alla tider. Men samtidigt har Finland en kanske ännu starkare hockeykultur än Sverige – och framförallt inte samma konkurrens från fotbollen.

– Så jag är förvånad över att man vågar sig på det här i Sverige. Men det kan hända att man ser längre än jag gör och har insett att klubbarna måste få en ekonomisk trygghet.

Kommer drabba allsvenskan

Och det är egentligen inte SHL Kaj är orolig för i Sverige – det är serierna under. Finland har blivit en segregerad hockeynation.

– Mestis har inte mått bra av det här, det är där skon klämmer. Det finns tolv föreningar i den serien, men jag skulle vilja säga att åtta av dem är mer eller mindre slagpåsar. Det är bara tre-fyra som på riktigt har chans att gå upp och satsar. Det är där det som kommer ske med allsvenskan, satsningen och drömmarna i klubbarna kommer tyna bort i sakta mak.

Tror du det här hade varit ett bra beslut för svensk hockey?

– Även om jag är idrottsidealist så sitter jag inte som Kalle Anka på penningskrinen, så jag kan förstå SHL:s förslag. Men med det sagt så tycker jag att allt ska avgöras sportsligt, du ska kunna stiga i serierna oavsett om du är rik eller fattig. Så jag skulle trycka på nej-knappen i det här fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.