Målgången i Mora

Uppdaterad
Publicerad

”I fäders spår för framtids segrar” den välkända devisen som blivit en så viktig symbol när Vasaloppsåkarna tar sig fram längs upploppet i Mora. Men hur har målet sett ut tidigare under loppets historia?

Vid det första Vasaloppet 1922 markerades målet med en vitmålad skiva i träram med texten ”MÅL” upphängd mellan två flaggstänger. Det fanns ingen annan dekoration.

Året efter sammanställdes texten ”I fädrens spår för framtids segrar” av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ancarcrona från Leksand. Devisen målades på väv till 1923 års Vasalopp av konstnären Anders Otter, Morkarlby, och flaggstängerna inramade med rödfärgade träpelare, dekorerade med Tallrisgirlanger.

1948 ändrades texten till ”I fäders spår för framtids segrar”, och målades då av kurbitsmålaren och konservatorn Evald Håkansson, Sollerön.

1979 blev det ännu en nymålning av Evald Håkansson. Nu tillkom en grön tallrisgirlang på väven runt om texten.

1986 blev målportalen permanent

I februari 1986 permanentades målportalen för att stå där året om. Nu var inte väv längre aktuellt utan det blev plåt som först grundemaljerades och sedan täckemaljerades hos VVS Gustavsberg.

Texten överfördes med screentryck och fastbrändes. Sedan handmålades kransar och girlang med 19 olika färger av konstnären Hadar Tilja, Stockholm.

Det permanenta målområdet, dit målgången för Vasaloppet och de övriga loppen under vasaloppsveckan är förlagd, är centralt beläget vid Vasaloppets Hus i Mora.

Äreporten med den berömda devisen har blivit ett av Moras mest kända varumärken och har vandrat runt i världen på fotografier, video och i TV-rutor.

Källa: Vasaloppsorganisationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.