Volleybolltalang svårt sjuk efter influensa

Uppdaterad
Publicerad

Södertelge volleybollklubb åkte igår på en tung 3-1-förlust mot mästarna Falkenberg. Men spelare och ledning har andra bekymmer än de rent sportsliga. Klubbens unge talang Viktor Alexandersson kämpar just nu för sitt liv efter en svår influensa.

För bara två veckor sedan var 19-årige Alexandersson en av lagets bästa spelare vid förlusten mot Sollentuna. Dagen efter, måndagen den 14 november, kände han sig hängig. Sedan försämrades hans hälsa hastigt.

På tisdagen sjukskrev han sig och uteblev från träning. På onsdagen gick han till vårdcentralen och klagade på bland annat hosta. På torsdagen lades han in på intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. På fredagen var hans liv i fara, han sövdes ned och flögs till London för behandling med ECMO – konstgjord lunga. Men faran var inte över i och med det. Så sent som i lördags var hans tillstånd kritiskt och han opererades.

”Jobbigt för oss alla”

-Det är klart att det är jobbigt för oss alla, men det är ändå skönt att få spela för Viktor, säger assisterande tränaren Lasse Broström till SVT Sport.

Klubben valde inför matchen mot Falkenberg igår att berätta öppet om varför Viktor Alexandersson saknades i laget. I samband med presentationen av spelarna informerades publiken om vad som hänt och ombads att visa sitt stöd med en applåd. Det resultaterade i en lång ovation.

-Vi tappade nog första set på grund av det, säger Broström.

”Ska inte ta risker”

Ingenting tyder visserligen på att Alexandersson tränat eller tävlat fast han varit sjuk och därmed förvärrat sin sjukdom, men klubben tar ändå det som hänt som en varning.

-Vi har pratat extra mycket om att inte ta risker och att inte träna med sjukdom i kroppen, säger Broström till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.