Jens Tillman har sparkats av Luleå. Foto: Bildbyrån

”Ett odjur inom mig som gnager”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås tränare Jens Tillman får sparken efter att ha stoppats av polisen, körandes bil med amfetamin i kroppen. För SVT berättar han om problemen som fick honom att ta droger. ”Det är någonting inom mig som gnager. Jag vet inte – ett odjur, en ondska”, säger han.

Tillman fastnade i en poliskontroll i helgen, och på söndagskvällen meddelade Luleå basket att han får lämna sitt jobb som tränare.

– Jag är en människa också. Oavsett hur många guld man har vunnit eller vad det nu är, så är man en människa i grund och botten, säger Tillman till SVT Norrbotten.

Den framgångsrike tränaren bekräftar att han själv erkände när polisen lyste honom i ögonen för att se om han var drogpåverkad.

– Jag vet inte varför jag gjorde det, men jag tyckte att det kändes rätt att göra det, säger han.

Han tror själv att han har ADHD eller någonting liknande.

– Jag det tror jag. Någonting är det. Det är någonting inom mig som gnager. Jag vet inte, ett odjur, en ondska. Det börjar bli så mycket att det börjar bli nästan – inte okontrollerbart, men att det krävs mycket mer än vad jag klarar av att hantera.

Varför tog du amfetamin?

– För att få bort alla tankarna, oron i kroppen och kunna lugna ner mig när det har blivit som det har varit när det är absolut värst. På något sätt är det som att man har tagit det i tvärtomsyfte. Väldigt stor del av tiden är jag ju väldigt uppspelt och energifylld, mycket tankar. Då och då har det gått så långt att jag inte har kunnat sova. Det har varit för att bli av med det och blir lite lugn.

Det har funkat också?

– Det har funkat.

Egentligen ska man ju rehabilitera en person som har problem?

– Jo. Men det är mitt jobb att göra det. De (klubben) hjälper mig i det här och jag känner att nu behöver jag ta den tid som krävs, jag behöver ta hand om mig själv och få ordning på det här. Jag måste sätta mig själv först nu tror jag. Klubben hjälper mig så mycket de bara kan, och ställer upp på allt. Jag är oerhört tacksam för stödet jag får av Luleå basket och stödet från människor. Jag har fått många fina ord. Mer än vid SM-guldet.

Tror du att din tränarkarriär är över nu, eller tror du att du kan komma tillbaka?

– Ingen aning. Det får man se. Just nu så skiter jag faktiskt i allt sådant där. Nu handlar det om mig, ingen basket eller någonting, utan nu handlar det om att jag ska må bra.

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.