Elin Eldebrink, här i landslagströjan. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Något av det största jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsguarden Elin Eldebrink och hennes turkiska klubb kan i kväll säkra en plats i finalen i EuroCup, den näst högst rankade klubblagsturneringen i Europa. 

– Det skulle vara jättestort att gå till final. Jag skulle ranka det som något av det största jag varit med om, säger hon till SVT Sport.

Elin Eldebrink spelar för den turkiska klubben Yakin Dogu, som precis som semifinalmotståndaren Galatasaray är från Istanbul. Det är stor konkurrens mellan lagen och matcherna brukar vara tuffa.

– Det är klart att det är rivalitet. Det är ändå ett Istanbul-derby och vi har slagit dem två gånger i (inhemska) ligan, i turkiska cupen och så nu i första semifinalen, säger Elin Eldebrink.

Yakin Dogu vann den första semifinalen i tisdags med 87-81 på Galatasarays hemmaplan och har alltså sex poäng att gå på inför den andra semifinalen.

”Vi är ett bättre lag”

Vad talar för att ni vinner sammanlagt och går till final?

– Det som talar för oss är att vi har ett bättre och framförallt bredare lag. Vi har fler bra spelare som kan komma in och avgöra matcherna. Dessutom är vi svåra att slå på hemmaplan.

Ni ledde ett tag med 21 poäng i första semifinalen, men Galatasaray lyckades krympa ledningen och var ett tag bara tre poäng efter. Vad blir avgörande i kväll?

– Galatasaray spelar väldigt aggressivt i både försvar och anfall. Vi tappade lite av kontrollen i förra matchen och då kom de ikapp igen. Det som kommer avgöra tror jag blir om vi kan kontrollera tempot och spela bra försvar. Då är vi svårslagna!

Högljudd publik

Galatasaray, som har varit i final i EuroCup en gång tidigare, är kända för sin stora och högljudda hemmapublik. Det var stort tryck på läktaren i den första semifinalen.

– Vi har inte lika många fans som Galatasaray och inte lika stor hall, men jag tror det kommer komma mycket folk ändå och titta, säger Elin Eldebrink, som gjorde en ”trea”, tog två returer och gjorde fyra assists i första semin.

FAKTA: EuroCup

EuroCup är den näst största basketturneringen för klubblag i Europa efter EuroLeague.

Turkiet dominerar EuroCup-slutspelet. Alla fyra kvarvarande lag är turkiska. Elin Eldebrinks Yakin Dogu möter Galatasaray i ett Istanbul-derby i semifinal och jagar sin första EuroCup-final.

Den andra semifinalen spelas mellan Hatay och Kayseri.

Finalerna spelas 5 och 12 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.