Farhiya Abdi gör comeback i seniorlandslaget i EM-kvalet mot Spanien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenska WNBA-proffset: ”Känns jättekul att vara tillbaka i landslaget”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre års uppehåll gör WNBA-proffset Farhiya Abdi comeback i landslaget. När Sverige möter Spanien i kvalet till 2017 års EM i Täljehallen på lördag finns både hon och Amanda Zahui med. ”Det känns jättekul att vara tillbaka i landslaget och spela inför de svenska fansen”, säger Abdi till SVT Sport.

Farhiya Abdi vet hur det är att slå Spanien. Hon var med när landslaget för tre år sedan besegrade Spanien i kvalet till 2013 års EM, en seger som gick till historien som en av svensk baskets stora skrällar.

Sverige vann med 78-69 och slog sedan även spanjorskorna på bortaplan tre veckor senare, en ännu större svensk basketskräll. Dubbelsegern mot världslaget Spanien bäddade för att Sverige kunde ta sig till sitt första EM sedan 1987.

Då, när Sverige vann över Spanien i just Täljehallen, var Abdi yngst i laget. Hon fick spela fyra minuter och gick poänglös från planen.

Den här gången är det annorlunda. Efter att ha spelat som proffs i Tjeckien och gjort succé i EuroLeague, damernas högsta liga för klubblag, draftades hon till WNBA, världens bästa basketliga, och debuterade där kort före basket-EM i Frankrike, där Sverige slutade på sjunde plats. Efter att ha spelat klubblagsbasket på högsta nivå i flera år blir hon givetvis en viktig kugge i det svenska laget.

Gläds åt det stora basketintresset

Abdi tackade nej till spel både i Frankrike-EM 2013 och i EM i Rumänien och Ungern i somras, för att satsa allt på WNBA, som avgörs under sommarhalvåret.

I det viktiga EM-kvalet mot Spanien i Södertälje förstärker både hon och Amanda Zahui, den andra WNBA-svenskan, för första gången båda landslaget.

– Det känns jättekul att vara tillbaka i landslaget och ha Jurgita (Kausaite) som coach. Det känns bra att komma hem och spela inför de svenska fansen och det är jätteroligt att intresset för oss hemma i Sverige är så stort. Självklart är det roligt att både Zahui och jag är med nu, säger Farhiya Abdi.

”Tror absolut vi kan slå Spanien igen”

Abdi har försökt att ha koll på hur det har gått för landslaget i EM, trots att hon inte spelat i de två senaste EM-turneringarna.

– Jag såg lite av EM i somras. Det gick inte så bra för Sverige då, men nu är alla hundra procent med och får vi bara till det som lag kan vi slå de allra bästa nationerna.

Spanien, just nu trea på världsrankingen, är ett av de mest meriterade landslagen i världen med tre VM-silver, två EM-guld, ett EM-silver och fyra EM-brons.

Senast lagen möttes var i den betydelselösa sista gruppspelsmatchen i EM i somras. Då vann Spanien, men Abdi tror på svensk seger i kvalet på lördag.

– Jag tror absolut att vi kan upprepa segern mot Spanien. Spanjorskorna är säkert lite oroliga eftersom de inte vet vad de har att förvänta sig av oss.

– Vi är ett ännu bättre lag i dag. Vi har spelare som kan göra allt – göra poäng, ta returer och spela defence. Vi har riktigt bra postspelare och har inga svagheter, som jag ser det. Att vi har spelare som kan göra allt ser jag som vår främsta styrka.

Det svenska WNBA-proffset åker hem till Sverige i dag för att ansluta till veckans landslagssamling i Södertälje.

EM-kvalet i basket mellan Sverige och Spanien sänds direkt i SVT på lördag.

Fakta Abdi

Född: 31 maj, 1992.

Längd: 1,88 m.

Position: Forward.

Klubbar: KFUM Fryshuset Basket (moderklubb), KFUM Söder, 08 Stockholm, Frisco Brno (Tjeckien), Good Angels Kosice (Slovakien), Can-Pack Krakow (Polen). Nuvarande klubbar: Los Angeles Sparks (WNBA), B.G.D (Turkiet)

Karriär: Draftades av Los Angeles Sparks i WNBA 2012 som nummer 13 och gjorde WNBA-debut 2013. Hon är en av fyra svenskor som spelat/spelar i WNBA, världens bästa basketliga. Övriga är Tanja Kostic, Chioma Nnamka och Amanda Zahui. Har totalt gjort 32 matcher i U20-landslaget, 37 i U18 och 34 i U16.

Personligt poängrekord i WNBA: 15 poäng i en match mot Phoenix 2104.

Övriga meriter: Utsågs till MVP i U16-EM i Polen 2008, Årets forward i damligan 2010/2011. Brons med U18-landslaget i EM 2010. Efter en succéartad säsong med Frisco Brno i EuroLeague utsågs hon till ”Rising star”.

Sveriges EM-kvalmatcher

21 november Sverige-Spanien

20 februari Finland-Sverige (2016)

24 februari Spanien-Sverige (2016)

23 november Sverige-Finland (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.