Efter att ha gått emot regelverket och spelat med shorts i stället för bikini bötfälldes det norska damlandslaget i beachhandboll. Och debatten om den kontroversiella klädregeln har blivit en följetong.
I går uttalade sig Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) om den ”förlegade regeln”. I dag, när SVT Sport når den tidigare landslagsspelaren Stefan Lövgren – numer styrelsemedlem i Europeiska handbollsförbundet, EHF – hoppas han på en förändring, och han är hoppfull.
– Det ligger ett förslag som redan är flyttat till IHF (Internationella handbollsförbundet). Redan förra året tillät EHF spelarna att ha på sig andra kläder, men IHF avslog den möjligheten, och det är ju de som stiftar och sätter reglerna som övriga kontinenter ska följa, säger han.
”Upp till individerna själva”
Enligt Stefan Lövgren kom det ett förslag på EHF:s kongress i våras. Nu har dessutom Norge skickat in en motion, gällande att ändra de nuvarande reglerna, som EHF ska ta upp de kommande månaderna. Sverige, Danmark och Nederländerna står alla bakom den motionen, berättar Lövgren.
– Förändringen är inte att förbjuda bikini, utan att erbjuda ett alternativ för de som inte vill spela i det. Då är det upp till individerna själva att spela i det som man känner sig mest bekväm i, säger han och fortsätter:
– Om det inte sker tidigare så utgår jag ifrån att den förändringen träder i kraft senast på IHF:s kongress i november.
Så du är optimistisk att denna förändring kommer röstas igenom?
– Ja, det är jag absolut. Kongressen består av 209 nationer och alla har en röst, men jag utgår ifrån att det kommer gå igenom om man har ett bra förslag, vilket jag tror och hoppas att man kommer ha.
Hur efterlängtat är ett sådant förslag?
– Jag vet inte vad man ska sätta för ord på det ... jag tror att vi alla tycker likadant. Jätteefterlängtat eller alldeles för sent redan nu, så är det bara. Det är klart att vi ser fram emot en förändring som kanske redan skulle ha funnits, säger Stefan Lövgren.
KLIPP: Svenska ministern rasar över bikinitvånget: ”Jag blir provocerad” (29 juli 2021)