Jenny Rissveds har medaljer i sikte för många år framöver. Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN

Jenny Rissveds om långsiktiga planen: ”Efter OS i Paris skulle jag vilja köra två OS till”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds tog ett sensationellt OS-guld i mountainbike 2016. Nu ser hon slutet på karriären och hon blickar långt. Ända till Brisbane 2032.

– Efter OS i Paris skulle jag vilja köra två OS till, säger Rissveds till Radiosporten.

Redan i november fick Rissveds klartecken till OS av Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. Hon förbereder sig inför sitt tredje OS efter en framgångsrik vår med en vinst och en andraplats i världscupen i Brasilien över olympisk distans.

Guldet i Rio de Janeiro 2016 ledde till ett genombrott över en natt och en exponering som gav obehag med depression och ätstörningar som följd. OS i Tokyo 2021 blev helt misslyckat.

– Just nu när jag tänker på att eventuellt vinna OS-guld känns det bara bra. Jag tror att jag skulle kunna hantera det på ett bättre sätt eftersom jag har verktygen och erfarenheten, säger Rissveds till Radiosporten.

Kan sadla om till landsväg

29-åringen umgås redan nu med tanken på många år till i cykelsadeln.

– Jag kanske känner helt annorlunda i morgon men just nu har jag väldigt kul när jag cyklar. Efter OS i Paris skulle jag vilja köra två OS till, förklarar Rissveds och då landar vi i Brisbane 2032.

Det är inte säkert att det kommer att bli mountainbike åren framöver.

– Jag skulle vilja köra mer landsväg under några år och att det skulle bli en naturlig övergång om jag någon tröttnar på mountainbike, funderar Rissveds.

KLIPP: Vem är Jenny Rissveds? – Lär dig mer om mountainbikestjärnan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Rissveds blev Sverige första kvinnliga cyklist att vinna OS-guld när hon vann mountainbike cross-country i Rio 2016. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.