Angelica Bengtsson gör sitt sista mästerskap som junior. Foto: Bildbyrån

”Dags för ett nytt svenskt guld”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har flera medaljchanser i junior-EM i Tallinn som startar på torsdagen. VM-klara Angelica Bengtsson är favorit i stav – och kan ta Sveriges första guld sedan 2007. ”Det är dags för ett nytt nu”, säger SVT Sports kommentator Jonas Karlsson.

I upptakten till VM i augusti arrangerar friidrotten två juniormästerskap på rad kommande veckor. Nästa vecka sänder SVT EM från Eskilstuna i den lägre åldersklassen, men VM-aktuella svenskar tävlar redan med start idag i Tallinn i EM för U23, den sista åldersklassen innan de tar steget över och blir seniorer.

Angelica Bengtsson gör sitt sista juniormästerskap i Estland. Förutom henne är också längdhopparen Khaddi Sagnia och 400 meter häck-löparen Elise Malmberg redan klara för VM i Peking.

– Det blir spännande att se hur formen är. Framför allt Sagnia tror jag kan hoppa riktigt långt vilken dag som helst om hon får det att stämma. Sju meter är inom räckhåll. Kanske inte denna vecka. Kanske inte nästa. Men snart, säger Jonas Karlsson.

”Lägstanivån måste höjas”

Bengtsson satte svenskt rekord, 4,60, i juni, men experimenterar med en ny, längre hoppstav, och har haft toppar och dalar i sina prestationer. I Diamond League i Paris förra veckan rev hon ut sig på 4,53.

– Stav är en svår teknisk gren, kanske den mest komplicerade i friidrott. Det handlar om tajming, teknik, känsla och form. Är inte alla bitarna på plats är det svårt att hoppa bra och det blir ju inte enklare om man laborerar med utrustningen. Angelica har visat i sommar att hon kan hoppa högt, men det är lägstanivån som måste höjas inför VM, säger Karlsson.

Hur hävdar sig den här svenska generationen internationellt?

– Sverige är inte lika bra på juniorsidan nu som i början av 2000-talet. Då fanns en generation med några – Susanna Kallur, Carolina Klüft, Christian Olsson med flera – som kunde ta medalj utan att ens vara på topp. Men det ser okej ut ändå. Förutom de som nämnts ovan har exempelvis Michaela Meijer och Fanny Roos bra medaljchans. Steget till senioreliten bör ju vara mindre för de äldre juniorerna jämfört med de som tävlar i Eskilstuna nästa vecka. Det tar tid att bli bra. Sveriges senaste guld i JEM22 togs 2007. Det är dags för ett nytt nu.

JEM19 i Eskilstuna sänds i SVT 16-19 juli. JEM22 som startar idag sänds på Eurosport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.