Redan i somras avslöjade McLaren i sin första rapport omfattande fusk med dopningsprov. I dag kom uppföljningen som omfattar fler detaljer om omfattningen och metoderna som användes.
Bevisen är av kriminalteknisk karaktär, går tillbaka till 2011 och rör dopningsbrott även efter OS i Sotji. Bland evenemang som nämns är London-OS 2012, friidrotts-VM i Moskva 2013 och OS i Sotji 2014.
– Det var en mörkläggning som gick från okontrollerat kaos till en institutionaliserad och disciplinerad konspiration i syfte att vinna medaljer.
Det finns bland annat bevis för manipulation av dopningsprov rörande tolv ryska medaljörer i Sotji, varav fyra guldmedaljörer. Några namn har inte offentliggjorts.
”Oöverträffad skala”
– Det handlar om manipulation i oöverträffad skala, säger McLaren, och nämner bland annat utbytta urinprov.
Sättet man bytte ut urinprover i Sotji ska ha blivit rutin på Moskva-laboratoriet. Bland annat har man hittat skrapmärken på insidan av provflaskor.
Bevisen för att dopningsproverna manipulerats skiljer sig åt. I två fall, med guldmedaljörer i OS, hittades i urinproverna salthalter som är fysiskt omöjliga. I några fall hittades skrapmärken på burkarna som antyder att de brutits upp efter att ha förseglats. Urinprover från två kvinnliga hockeyspelare ska ha innehållit manligt DNA.
Bevisen bekräftas av ett vittne som sett hur burkarna brutits upp med särskilda verktyg.
– Vi har bevis för att mer än 500 positiva resultat rapporterades som negativa, däribland många kända toppidrottares.
Vann medaljligan
Ryssland vann medaljligan i Sotji efter att ha tagit totalt 13 guld, elva silver och nio brons. I London tog Ryssland 24 guld, 26 silver och 32 bronsmedalj. Inte en enda rysk idrottare åkte fast för dopning i London.
– Ändå korrumperade Ryssland spelen på ett oöverträffat sätt, och omfattningen kommer antagligen aldrig att helt kunna fastställas. Deras önskan att vinna medaljer trängde undan deras moral och etiska kompass och den olympiska idén om rent spel, säger MacLaren.
Enligt McLaren berör konspirationen 30 idrotter.
– Det är omöjligt att veta hur djupt och hur långt tillbaka konspirationen gått.
McLarens första rapport mynnade ut i en rekommendation att Ryssland skulle uteslutas ur OS i Rio. Den internationella olympiska kommittén avvisade det kravet, och lät varje förbund fatta beslut i frågan. Nu ökar trycket på IOK att vidta åtgärder inför OS i Sydkorea 2018.
Rapporten går att läsa här.
Fakta: Wada-rapporten
I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland. Anklagelserna kom bland annat från den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen samt den tyska tv-kanalen ARD.
I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar. I juni beslutade IAAF att inga ryska friidrottare får ställa upp i OS, längdhopparen Darija Klisjina fick dock ställa upp efter en dom i idrottens skiljedomstol Cas.
I januari presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Uppgifterna ledde till att Internationella olympiska kommittén funderade på att utesluta alla ryssar i Rio-OS. Det slutade med att IOK lät varje idrott ta egna beslut i frågan. IOK har precis beslutat att förlänga dopningssanktioner mot Ryssland, bland annat att inte förlägga IOK-sanktionerade tävlingar där.