Foto: SVT

EM-guld i sikte för Engen

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan i mountainbike laddar mot EM nästa vecka med att göra nya toppresultat i världscupen.

Det är drygt en timme kvar till start. Vi befinner oss i Val di Sole i Italien och vi hittar Alexandra Engen vid starten där hon precis ska börja filmas av arrangören. Hon ska köra ett utmanarlopp mot killen som arbetar som speaker på arenan. Hon är numera påpassad. Alla hejar på henne och vill stanna henne för att prata.

Hon kör utmanarloppet. Ett varv på den bana där sprintkvalet strax ska köras. Hon trycker till i starten och har en stor lucka redan i den långa uppförsbacken. Sedan förtar hon sig inte in till mål. Hon svarar på några frågor och cyklar sedan iväg för att förbereda sig för den riktiga starten. Sprintkvalet vinner hon med tre sekunder och två timmar senare står hon segrare i säsongens tredje världscupsprint.

– Hon är överlägsen i sprinten. Hon har ett sådant övertag på konkurrenterna nu, säger Emil Lindgren, vår bäste mountainbike-cyklist på herrsidan.

– Jag har väl en kropp som gillar att köra snabbt på korta sträckor, säger hon. Och jag gillar att fokusera under kort tid. Du måste fixa det här och nu. Under ett 90 minuters lopp kan du få punktering och till och med krascha och ändå klara dig hyfsat. Det funkar inte under en sprint.

EM-guld i sikte

I det längre loppet, cross country – det som är OS-disciplin, har Engen den här säsongen gjort sina bästa resultat i karriären. Ifjol hade hon två sjätte platser, en i världscupen och på OS, vilka var de enda topp tio-reslutaten. I år ser raden ut så här: 5-4-10. Hon är rankad etta i världen och leder sprintcupen. I sprint har hon inte lämnat pallen: två segrar och en tredjeplats.

– Den största förklaringen till att det går så bra nu är att jag har fått vara skadefri hela vintern och våren. Jag har lyckats ta ett kliv till. I cross country var målet att på de första varven att inte köra för fullt, för att orka, men att ligga bland de femton bästa. Nu vill jag vara i ledningsgruppen hela loppet, förklarar hon.

Hon är regerande sprintvärldsmästarinna och är storfavorit till EM-guldet då europamästerskapet avgörs i Bern, Schweiz nästa veckan. Värt att notera är att det bara är svenskor som vunnit sprinttävlingarna i år. 19-åriga Jenny Rissveds vann säsongens andra sprint, vilket gör att många på världscupen tror att det kommer att vara svenskt på EM-pallen.

”Hoppas också att det går bra i cross country”

– Vi satt och pratade målsättningar inför EM och då tittade en av ledarna på mig och sa: ”Ja... du har ju ett VM-guld. Det är ju svårt att slå”, så nu tänkte jag att det finns ju inget annat att göra än försöka vinna det här EM-guldet nu då, säger Alexandra och skrattar.

– Men jag hoppas också att det går bra i cross country förstås. Det ska bli jättekul att köra. Sedan får vi helt enkelt bara vänta och se hur det slutar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.