Två guld, sju silver och sex brons. Ett minst sagt bra resultat. Sveriges Olympiska Kommitté hade ett mål inför Sotji på tio medaljer – det blev 15.
London, 1908. Det är de första olympiska spelen där vinteridrott ingår skulle egentligen gå i Rom, men flyttades till London på grund av ett vulkanutbrott ett par år tidigare. Men det är ett sommarspel, endast konståkning har letat sig in som vintersport på programmet. Sverige har fyra deltagare på plats. Tre av dem lyckades ta medalj.
Salchow historisk förste medaljör
Ulrik Salchow. En renässansman inom konståkningen. Han har till och ett hopp uppkallat efter sig inom konståkningen. För att utföra en Salchow åker man baklänges på ena foten, hoppar och snurrar ett varv eller flera, och landar på den andra fotens ytterskär. 21-år gammal tog Salchow Sveriges första Olympiska guld i en vintersport någonsin. För 106 år sedan.
Den svenske konståkningsstjärnan gjorde ett försök att återigen ta ett OS-guld i Antwerpen 1920. Men han föll, ironiskt nog när han skulle utföra just en...Salchow.
Sveriges konståkningsera fortsatte
Det första ”riktiga” vinterspelen hölls i Chamonix 1924. Sveriges deltagande var knappt märkbart. 258 aktiva deltagare. Sverige knep två medaljer. Gillis Grafström tog ett OS-guld, i Salchows spår även det i konståkning. Grafström försvarade guldet i St. Moritz 1928 och knep en silverpeng i Lake Placid fyra år efter det. Det andra svenska deltagandet i de franska alperna vintern 1924 var det svenska curlinglaget. De tog en silvermedalj. Chamonix är, medaljmässigt sett, det sämsta någonsin för svensk del. Men vi hade också bara 31 deltagare på plats.
Svensk trippel på femmilen
I Sotji har vi dominerat på längdskidåkningssidan. Sporten gjorde debut på OS-programmet redan 1924. De första längdmedaljerna för Sveriges del kom 1928. Sverige tog storslam på femmilen och kom både etta, tvåa och trea. Per-Erik ”Särna” Hedlund tog guld hela 13 minuter och 27 sekunder före tvåan, landsmannen Gustaf ”Husum” Jonsson.
Kvinnorna i Särna sydde en dräkt som Hedlund skulle använda i spelen. Dräkten var vit. Efter OS-guldet i dräkten sa man att den bringade tur, därav Sveriges vita landslagsdräkter i längdspåren. De officiella dräkterna var egentligen blåa skjortor, byxor och strumpor.
Mardrömmen Nagano
Procentuellt sett är Lillehammer 1994 och 1998 i Nagano det absolut sämsta ur svensk del. I Lillehammer tog vi två guld och ett silver. Ett av gulden, känns nog ändå för många, som det mest minnesvärda. Peter Forsberg lurar upp Corey Hirsch på läktaren och strax därefter gör Tommy Salo en fantastisk benparad, OS-guld till Sveriges hockeyherrar. Det andra guldet tog en av våra slalomgiganter, Pernilla Wiberg.
Nagano 1998, där såg det sämre ut. Inget guld. Två silver och ett brons. Återigen var Wiberg en av medaljtagarna, ett silver. Dessutom ett längdsilver till Niklas Jonsson i femmilen. Bronset tog curlingdamerna.
Nagano är ett av fyra vinterspel Sverige inte tagit ett guld i. 1952 i Oslo, 1976 i Innsbruck och senast i Salt Lake City 2002.
Men nu är året 2014 och Sverige har i Sotji gjort det bästa vinterspelet någonsin.
Sveriges medaljer i Sotji
Charlotte Kalla, silver, skiathlon
Marcus Hellner, silver, skiathlon
Teodor Peterson, silver, skidsprint
Emil Jönsson, brons, skidsprint
Charlotte Kalla, silver, damernas 10 kilometer
Johan Olsson, silver, herrarnas 15 kilometer
Daniel Richardsson, brons, herrarnas 15 kilometer
Damernas stafettlag, guld
Herrarnas stafettlag, guld
Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, brons, lagsprint
Teodor Peterson och Emil Jönsson, brons, lagsprint
Lag Sigfridsson, silver, curling
Anna Holmlund, brons, skicross
Lag Edin, brons, curling
Tre Kronor, silver, ishockey