Experten: ”Ett stort steg för svensk motorsport”

Uppdaterad
Publicerad

Han blir den förste svensken i Formel 1 på 23 år. Att Marcus Ericsson sätter Sverige på F1-kartan igen är ett stort och efterlängtat steg menar Radiosportens F1-expert.

– Det är ett glädjebesked – det kan inte bli mycket bättre. Vi har ju inte haft en Formel 1-förare på så många år, säger Fredrik af Petersens till SVT Sport.

”Nu kan det bli fest i F1-Sverige”

Det har ryktats ett tag. Vad har du tänkt under processen?

Formel 1

– Ibland har man varit pessimistisk, ibland optimistisk. Konkurrensen är ju stenhård när det gäller platserna i Formel 1. Det gäller att man har dels kontakter, men också talang. Talang, det har Marcus. Nu äntligen är kontraktet skrivet – nu kan det bli fest i Formel 1-Sverige igen.

Vad betyder det här dels för svensk motorsport men även för Marcus själv?

– Det är ett stort steg framåt för svensk motorsport, utan tvekan. Det finns ett grundmurat intresse för Formel 1 i Sverige. Men det har varit tomt med svenskar internationellt sett de senaste åren. När Marcus kom upp i GP2 för några år sedan föddes hoppet.

Men att Ericsson ska plocka poäng direkt i den finaste motorklassen, det tror inte af Petersens är särskilt troligt.

”Hoppas på poäng i slutet av säsongen”

– Poäng får de tio första –  vi ska nog inte hoppas på för mycket första delen av säsongen, säger han.

– Att gå från GP2 till Formel 1 låter kanske inte så märkvärdigt, men det är ungefär att gå från en hyfsad sportvagn till en Ferrari. Hastigheten är inget problem, det är bromsarna som brukar vara det svåra att lära sig – de kniper direkt. Men han har ett par tester på sig innan första loppet i Australien. Fungerar allt som det ska hoppas jag att det blir en poäng eller två i slutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet