Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska supportrar vill ha VAR Foto: Bildbyrån

Undersökning visar: Fotbollsintresserade svenskar positiva till VAR i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

VAR:s vara eller icke vara i svensk fotboll är ett omdiskuterat ämne.

Men vad tycker egentligen den fotbollsintresserade allmänheten?

De vill ha VAR i allsvenskan.

En undersökningen som Novus gjort på uppdrag att SVT Sport visar att mer än sex av tio fotbollsintresserade är positiva till tekniken.

84 procent av de allsvenska domarna som svarat på SVT Sports enkät vill se ett införande av videogranskningssystemet VAR i allsvenskan.

Men 18 av klubbarna i allsvenska och superettan har årsmötesbeslut på att arbeta emot ett VAR-införande i Sverige, och på läktare och sociala medier ser det ofta ut som att det är stor övervikt för nej-sidan i VAR-frågan.

– Det finns ett massivt motstånd från supporterrörelsen, både från de organiserade supportrarna på läktaren, men egentligen överallt. Det har vi sett på varenda läktare, och inte minst så har vi ju årsmötesbeslut bland klubbarna. Och det är ju inte bara ståplats som går på de mötena, säger Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Isak Edén till SVT Sport, och lägger till:

– Så det är verkligen ett massivt motstånd.

Dubbelt så många positiva

Men vad tycker egentligen den fotbollsintresserade allmänheten? Är motståndet mot VAR så massivt som man kan få intrycket av?

Nej, inte riktigt, visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Sport.

I undersökningen fick de svarande först ange hur intresserade de är av fotboll. Av de som svarade att de är mycket eller ganska intresserade av fotboll var det en majoritet som är positivt inställda till VAR. 64 procent av de fotbollsintresserade svarade att de vill ha VAR i allsvenskan, medan endast 27 procent uppgav att de inte vill det.

VAR kan införas i allsvenskan tidigast till säsongen 2025. Det är Svenska fotbollförbundets representantskapsmöte som fattar beslut i fråga. Där har de olika distrikten drygt hälften av rösterna, medan resten är fördelade på förbundsstyrelsen, herrarnas elitorganisaten Sef och damernas dito EFD.

MISSA INTE: Säsongspremiär för Fotbollsstudion i kväll klockan 22.00

Så gjordes undersökningen

De 1 067 respondenterna fick först svara på frågan om hur intresserade de är av fotboll (mycket intresserad, ganska intresserad, varken eller, ganska ointresserad eller mycket ointresserad).

Därefter ställdes frågan ”Vad tycker du om att ha VAR i allsvenskan?”

Bland de som svarat ”Mycket intresserad” eller ”ganska intresserad” på den föregående frågan fördelade sig svaren så här:

Jag vill ha VAR i allsvenskan: 64 %.

Jag vill inte ha VAR i allsvenskan: 27 %

Vet ej: 9 %.

Källa: Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.