– Vi kan inte lägga så mycket resurser på att selektera 15 tjejer och 15 killar. Vi kan köpa att det måste ske en selektering, men vi kan inte hitta tillräckliga argument för just Halmstadlägret, vi hittar inga bevis på att de som är med på lägren verkligen lyckas, sa Ohlsson och han får medhåll runt om i Sverige.
Distrikten överens
SVT Sport har pratat med merparten av distrikten och även om inga vill gå så långt som att inte skicka sina bästa ungdomar till Halmstad, så är alla överens om att för tidig uttagning till elitverksamhet inte är bra.
– För oss är det viktigt att få bort utslagningsmomentet som inte gynnar fotbollen i längden. Vi måste ha en uppföljningsverksamhet där de som är så kallade late bloomers, de som inte är bäst när de är unga, får chansen att delta, säger ordförande i Örebros distrikt, Anette Karhu.
Pär Jonsson i Dalarna är inne på samma spår.
– Vi kompletterade i år med att direkt efter lägret kalla in ett 40-tal spelare som inte fick åka till Halmstad och vi fick väldigt positiva reaktioner. det är så otroligt svårt att avgöra vad som är en talang, för att inte ungdomarna ska tappa motivationen så bestämde vi oss för att kalla in fler.
”Man tror att man inte är bra”
Emil Forsberg, som tillhörde Medelpads distrikt som ung, är en av alla dom som aldrig blev uttagen till någon elitverksamhet i 15-årsåldern.
– Just Halmstad är en stor grej för många och kommer man inte med där så tar många det som ett tecken på att man inte duger. Men så är det inte. Man är 15 år, man är bara barnet. Det blir för seriöst, säger han till SVT Sport.
– Just då är det jobbigt, man kommer inte med. Och Halmstad är väl den grejen man ska komma med till för att få en liten bekräftelse på att man är bra. Men så är det inte. Man är bra oavsett om man kommer med där eller inte. Det handlar om att ha rätt personer bakom sig, och få rätt stöttning.
Förbundet utreder
Svenska Fotbollförbundet är inte döva inför distriktens åsikter. Ämnet har diskuterats, både på ett stort möte i somras, och är dessutom under behandling i detta nu.
– Vi lyssnar på distrikten, men jag vill egentligen inte uttala mig förrän jag vet vart vi ska ta frågan, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.
– Men vi har en bra dialog och vi kommer ta upp frågan på förbundsmötet i mitten av december.
Kan ett distrikt som väljer att inte skicka sina ungdomar till lägret få något straff?
– Nej nej, det är frivilligt, men vi vill ju att alla ska delta.
Röster från distrikten:
Hälsingland: Skåne har rätt i mycket, vi delar åsikten att inte exkludera ungdomar. Lägret är per automatik en avsmalning, vi erbjuder de 36 bästa som inte kom med verksamhet direkt efter för att inte tappa bort dem. Vi vet, genom forskning, att många slutar när man är 15-16 år.
Dan Jonsson, ordförande.
Medelpad: Så länge förbundet inte beslutar annat skickar vi ungdomar, men vi måste titta över hur vi jobbar med vår ungdomsfotboll, tänk att vara den där 17:e som inte får åka med, det är inte så kul.
Lena Wallgren, ordförande.
Bohuslän: Det är svårt att jämföra mellan distrikten, för oss är lägret en sporre, men vi diskuterar det här, kanske är det ett år för tidigt att skicka dem på läger? Det är lätt att gå ner på en trupp på 20 personer och så känner resten att de är borta. Vi är alla överens om forskningen, sen kanske vi inte vill ha exakt samma modell som Skåne.
Stefan Herre Eriksson, ordförande.